Iisraeli kaitseminister saab surmaähvardusi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli kaitseminister Ehud Barak.
Iisraeli kaitseminister Ehud Barak. Foto: SCANPIX

Iisraeli kaitseminister Ehud Barak on saanud kümneid surmaähvardusi inimestelt, kes kardavad, et juudiasundused Läänekalda aladel lammutatakse.



Reutersiga vestelnud tundmatuks jääda soovinud kaitseametnik tunnistas, et kaitseministrile on saadetud viimastel nädalatel kümneid ähvarduskirju. Baraki elule tehtud ähvardused on tema sõnul seotud Läänekalda asunduste saatusega, märkis ametnik, kelle sõnul on vastavalt ktugevdatud ka julgeolekumeetmeid.

Eeskätt ärritab asunikke peaminister Benjamin Netanyahu novembris antud korraldus külmutada kümneks kuuks osaliselt uued elamuehitusprogrammid asundustes. Sellega soovis valitsus veenda palestiinlasi naasma USA vahendusel peetavatele rahuläbirääkimistele, mis katkesid aasta eest.

Läänekalda neil aladel, kus palestiinlased loodavad rajada oma riiki, elab kokku umbes pool miljonit juuti. Iisrael on sattunud tugeva rahvusvahelise surve alla, eriti Ühendiriikide suunalt, et see peataks igasuguse asundustegevuse okupeeritud Läänekalda aladel, mis hõivati 1967. aasta sõjas.

Iisraeli sisejulgeolekuteenistuses on olemas eraldi üksus, mis tegeleb just marurahvuslike juutide seast tulevate ähvardustega. 1995. aastal tappis palestiinlastega leppimise vastu olnud marurahvuslane tollase peaministri Yitzhak Rabini ning peatas sellega aastateks rahupürgimused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles