Põhja-Iiri lojalistid panid relvad maha

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Iiri lojalistide seinamaaling Belfastis.
Põhja-Iiri lojalistide seinamaaling Belfastis. Foto: PA / Scanpix

Põhja-Iiri lojalistide suurim paramilitaarne rühmitus teatas täna, et on relvadest täielikult loobunud, mida võib pidada oluliseks teetähiseks pikemat aega väldanud rahuprotsessis.

Ulsteri Kaitseühingut (UDA) süüdistatakse ligi 400 inimese mõrvas kolme aastakümne jooksul, kui see pidas kampaaniat iseseisvuslaste vastu Briti ülemvõimu säilitamise nimel, vahendas AFP.

Kuu aja pärast lõppeb amnestia, mille all Põhja-Iiri võitlevad pooled saavad desarmeeruda.

Belfastis täna toimunud pressikonverentsil teatas UDA poliitilise tiiva juht, et nüüd on ka see organisatsioon loobunud viimastestki relvadest. Seda kinnitasid ka kaks sõltumatut tunnistajat.

UDA on suurim ja viimane lojalistlik paramilitaarne rühmitus, mis loobub relvadest vastavalt 1998. aastal saavutatud Suure Reede kokkuleppele. Teised peamised lojalistide rühmitused tegid seda juba mullu suvel.

Katoliiklaste suurim rühmitus Iiri Vabariiklik Armee (IRA) lõpetas oma arsenali hävitamise juba nelja aasta eest. Lojalistide relvitustamine algas 2008. aastal, ent seda häiris kahe Briti sõduri ja ühe politseiniku tapmine Põhja-Iirimaal eelmisel kevadel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles