Poola tahab seoses Auschwitzi vargusega üle kuulata kolme rootslast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseiuurijad demonstreerivad Auschwitz Birkenau värava kohal rippunud silti, mis leiti tükeldatuna üles.
Politseiuurijad demonstreerivad Auschwitz Birkenau värava kohal rippunud silti, mis leiti tükeldatuna üles. Foto: AP / Scanpix

Poola prokuratuur teatas täna, et tahab seoses kurikuulsa «Arbeit macht frei» sildi vargusega Auschwitzi kunagisest koonduslaagrist üle kuulata kolme Rootsi elanikku.


Prokurör Artur Wrona ütles ajakirjanikele, et võimud omavad nende kolme isiku kohta praegu vaid osalist infot, ning et neid peaks Poolas üle kuulama Poola oma uurijad, vahendas AFP.

«Nende vastu kogutud tõendid on piisavalt tugevad, et esitada süüdistus ühele ning võib-olla ka teisele. Kolmandat kuulataks üle tunnistajana,» lisas Wrona.

Uurijad keeldusid kinnitamast Poola uudistekanali TVN24 väiteid, et ülekuulatavate Rootsi elanike all peetakse silmas kaht rootslast ja üht Rootsis elavat serblast.

Poola palus Rootsilt varguse uurimisel 31. detsembril ametlikult abi. Vargus avastati 18. detsembril ning viiemeetrine metallsilt leiti kaks päeva hiljem Põhja-Poolast. Kuriteoga seoses vahistati viis poola meest, keda süüdimõistmisel ähvardab kuni kümneaastane vanglakaristus.

Rootsi meedia väitel kavandas varguse tellija sildi maha müüa, et rahastada paremäärmuslikke terrorirünnakuid Rootsi parlamendi ja peaminister Fredrik Reinfeldti kodu vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles