New York Times: Nairobi terroristid olid kaubanduskeskusesse eelnevalt relvi peitnud

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poodlejad nädalavahetusel Westgate'i kaubanduskeskuses ründajate eest varjumas.
Poodlejad nädalavahetusel Westgate'i kaubanduskeskuses ründajate eest varjumas. Foto: SCANPIX

Kenya kaubanduskeskust rünnanud Somaalia mässulistel oli selleks ette valmistatud detailne kava, lisaks olid nad sündmuskohale eelnevalt relvi peitnud, teatas täna New York Times USA ametnikele viidates.

Uudise kohaselt olid inglise keelt kõnelevad al-Shabaabi liikmed Somaalias rünnakuks nädalaid treeninud. Laupäeval tungisid islamiäärmuslased riigi pealinnas Nairobis Westgate’i kaubanduskeskusesse, kaasas granaadid ja tulirelvad ning asusid külastajaid ja töötajaid tapma.

Ründajad võtsid inimesi pantvangi ja suutsid poliseid ja sõjavägi kuni eilseni kaubanduskeskusest eemal hoida. Eile tungisid julgeolekujõud hoonesse ja pantvangidraama sai läbi.

New York Timesi uudise kohaselt oli rünnak Somaalias hoolikalt ette planeeritud. Ründajatel olid olemas kaubanduskeskuse plaanid, lisaks olid nad suutnud ehk mõne äraostetud kaubamajatöötaja abil hoonesse peita võimsad kuulipildujad.

Lisaks olevat ründajad kaasa võtnud vahetusriided, nii et nad said oma laigulised rõivad ära vahetada, püssid maha visata ja põgenevate poekülastajate keskel lahkuda.

Võimud ootavad tapetud terroristidelt võetud DNA-proovide tulemust, et saada teada, kas osa neist oli värvatud USAs, Suurbritannias ja muudel kohtades peale Somaalia.

New York Times tsiteeris ka tunnistajate ütlusi, kelle sõnul olid vähemalt kaks ründajat olnud naised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles