Protestid kütusehinna kallinemise vastu nõudsid Sudaanis vähemalt 29 elu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sudaani meeleavaldajad põletavad riigi põhjaosas autokumme.
Sudaani meeleavaldajad põletavad riigi põhjaosas autokumme. Foto: SCANPIX

Esmaspäeval alanud kütusehinna kallinemise tõttu puhkenud rahutustes on praeguseks hukkunud vähemalt 29 inimest, teatasid täna sealsed meedikud.

«Meieni on protestide esmaspäevasest algusest saadik jõudnud 21 inimese surnukehad,» teatas uudisteagentuurile AFP Hartumi ja Omdurmani kaksiklinna meditsiiniesindaja, kes kinnitas, et kõik hukkunud olid tsiviilisikud.Veel kaheksa inimest tapeti pealtnägijate ja perekonnaliikmete sõnul riigi teistes piirkondades.


Aktivistid on teatanud, et protestid tomuvad Hartumis ka täna. Varajasest hommikust peale on linna tähtsamatesse liiklussõlmedesse saadetud märulipolitsei.

Rahutused puhkesid esmaspäeval Hartumist lõunas asuvas Gezira osariigis Wad Madani linnas, kus hukkus ka esimene protestide ohver. Tänavatele kogunes ligi 3000 inimest, kellest osad loopisid pealtnägijate sõnul kividega autosid, ning neid ohjeldama saadeti pisargaasi ja kummikuulidega varustatud märulipolitsei. Edasi levisid rahutused ka Lõuna-Darfuri ning pealinna. Tänavatele kogunenud inimesed, peamiselt tudengid, karjusid Araabia kevadelt laenatud hüüdlauseid «Vabadus, vabadus!» ja «Rahvas tahab režiimi langemist!».

Rahutused said alguse, protestidest bensiini hinna kahekordse ning diisli hinna pooleteistkordse kallinemise vastu. Sudaanis kerkivad hinnad niigi pidevalt hüppeliselt - isegi ametlikel andmetel on inflatsioon 24 protsenti, välisvaatlejate hinnangul aga koguni 50 protsendi ringis.

Eile katkes pea kogu riigis internetiühendus, kui meeleavaldajate tehtud fotod hakkasid sotsiaalmeedias levima. Netiliiklust jälgiva USA ettevõtte Renesys hinnangul pole aga selge, kas katkestuse taga on Sudaani võimud, kuid tegemist on suurima häirega pärast Egiptuse revolutsiooni. Ühendust pole siiani taastatud.

Haridusametnikud teatasid, et koolid jäävad 30. septembrini suletuks.

USA saatkond edastas oma kodanikele hoiatuse, mainitsedes neid sündmuste tulipunktidest eemale hoidma ning kutsus nii meeleavaldajaid kui politseid üles vägivalda lõpetama. «Kutsume osapooli vägivallast hoiduma, austama kodanikuõigusi ja eriti kogunemisvabadust,» seisis Ühendriikide saatkonna araabiakeelses avalduses.

Sudaanis pole nii ulatuslikke proteste nähtud pärast 1989. aastat, mil võimu haaras Omar al-Bashir.

Sudaani majandus on on olnud raskustes pärast seda, kui riik kaotas suure osa naftarikkaid piirkondi iseseisvunud Lõuna-Sudaanile. Lõuna-Sudaan iseseisvus kahe aasta eest pärast aastakümneid kestnud kodusõda. Rahuleppega jäi Lõunale 75 protsenti Sudaani naftatoodangust, mis jättis põhjaosa ilma selle peamisest eksporditulu allikast.

Naftatöötlemistehased ja torujuhtmed jäid Sudaani jurisdiktsiooni alla, kuid pooled pole suutnud kokku leppida, kui palju Lõuna selle taristu kasutamise eest maksma peaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles