Tagaotsitav Sudaani president tühistas ÜRO-visiidi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sudaani president Omar Hassan al-Bashir
Sudaani president Omar Hassan al-Bashir Foto: SCANPIX

Rahvusvaheliselt tagaotsitavaks kuulutatud Sudaani president Omar Hassan al-Bashir loobus osalemisest New Yorgis praegu toimuval ÜRO Peaassambleel.

Kuigi Bashiri esindaja teatas varem presidendi kavast New Yorki reisida, kinnitas ÜRO peasekretäri Ban Ki-mooni esindaja Martin Nesirk täna, et Sudaani riigipea on oma kõne tühistanud, vahendas uudisteagentuur AFP.

Kui Bashir oleks ÜRO Peaassambleel kõne pidanud, oleks temast saanud esimene sõjakuritegudes ja genotsiidis süüdistatav riigipea, kes seda teinud on.

Bashir on jätkanud presidendiametis vaatamata sellele, et Rahvusvaheline Kriminaalkohus (ICC) on andnud korduvalt käsu tema vahistamiseks. Sudaan ega paljud teised riigid pole väljastatud kohtuorderit aga seaduspäraseks tunnistanud ja nii on Bashir külastanud Hiinat, Katari, Liibüat ja mitmeid teisi riike.

Bashir on talle esitatud süüdistusi eitanud ning öelnud, et vahistamisorder ei tähenda tema jaoks midagi. Riigipea on korduvalt kuulutanud, et ta ei tunnusta genotsiidi, inimsusevastaste kuritegude ja sõjakuritegude üle kohut mõistvat ICCd, mis süüdistab teda Darfuri konflikti käigus toime pandud massimõrvas ja sõjakuritegudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles