Põhja-Korea salajane osakond 39 tegeleb hämarate tehingutega Kim Jong-uni jaoks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un koos sõjaväelaste ja ametnikega
Kim Jong-un koos sõjaväelaste ja ametnikega Foto: SCANPIX

Põhja-Korea valitsuse juures on väidetavalt salajane osakond 39, mis tegeleb keelatud ja hämarate äritehingutega, et rahastada selle riigi juhtide luksuslikku elustiili. 

See osakond olevat loodud 1970. aastatel ning tegemist on selle totalitaarse riigi kõige mõistatuslikuma võimustruktuuriga, edastab iltasanomat.fi.

Sellest osakonnast kirjutas ajakirjanik Daniel Smith oma raamatus «Pääs keelatud – 100 maailma kõige salastatumat võimustruktuuri».

Raamatus seisab, et osakond 39 või ka amet 39 asub Põhja-Korea Kommunistliku partei peakorteris ning selle eesmärgiks on koguda riigijuhtide jaoks välisvaluutat.

See osakond tegutseb hämarate tehingutega rahvusvaheliselt ning väidetavalt toovad need aastas sisse 0,5 – 1 miljard dollarit.

Selleks kasutatakse raha võltsimist, rahapesu, ebaseaduslike sigarettide ja ravimite müüki ning narkokaubandust. Osa ärist on seotud ka rahvusvahelise restoraniäri, kaevanduste ja põllumajandusega. Ka on tegeletud valuutapetuskeemidega.

Raamatus kirjeldatakse, et Põhja-Korea eelmise juhi Kim Jong-ili ajal tagas see osakond 39 juhtidele väga jõuka elu. Praeguse juhi Kim Jong-uni ajastul ei ole selle osakonna kohta enam nii palju teada.

Kim Jong-ili tunti kui juhti, kellel oli nõrkus luksustoodete vastu. Ta tegi kalleid kingitusi oma pereliikmetele ja lähikondlastele.

Raamatus väidetakse, et osakonnas 39 töötavad maailmatasemel rahavõltsijad, kes suudavad kõige paremini võltsida USA dollareid.

Lääneriikides on pikka aega kahtlustatud, et maailmas ringlevast võltsrahast osa pärineb Põhja-Koreast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles