Vangistatud Hodorkovskile anti Lech Wałęsa auhind

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Augustikuisel Vene lipu päeval liikusid Moskvas Meeleavaldajad Mihhail Hodorkovski ja teiste viimase aasta jooksul vahistatud opositsionääride plakatitega.
Augustikuisel Vene lipu päeval liikusid Moskvas Meeleavaldajad Mihhail Hodorkovski ja teiste viimase aasta jooksul vahistatud opositsionääride plakatitega. Foto: SCANPIX

Vanglakaristust kandev Vene naftakontserni Jukose endisele juhile Mihhail Hodorkovskile omistati Lech Wałęsa nimeline auhind inimõiguste toetamise eest.


Wałęsa auhinna komitee kiitis Hodorkovski vaprust kodanikuühiskonna väärtuste edendamisel, majandusvabaduse aluste rajamisel ja tema kõhklematut võitlust õigluse ja inimväärikuse eest.


Auhind loodi 2008. aastal ning sellega kaasneb 100 000 dollariline preemia.

Wałęsa sõnas, et hoolimata ebaõiglusest, mida Hodorkovski on taluma pidanud, pole mees kunagi lakanud püüdlemast avatuma Venemaa poole, kus austatakse inimõigusi.

Auhinna võtab pühapäeval, Wałęsa 70. sünnipäeval vastu Hodorkovski New Yorgis elav poeg Pavel. Gdanskis asutas Wałęsa 1980. aastal liikumise Solidaarsus, mis aitas kaasa Poola pääsemisele Nõukogude Liidust. Wałęsale anti selle eest 1983. aastal Nobeli rahupreemia.


Pavel Hodorkovski, kinnitas, et võidusumma annetatakse tema isa soovil mõnele organisatsioonile.

Karjala vangilaagris karistust kandev 50-aastane Hodorkovski, kes mõisteti 2010. aastal teistkordselt süüdi rahapesu ja vara omastamise eest, kuid kelle kinnipidamisaega Moskva kohus seejärel lühendas, peaks vabanema tuleva aasta augustis, kuna tema karistusaega arvestatakse 25. oktoobrist 2003, kui ta vahi alla võeti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles