ERR.ee: Lehmann Timber võib sadamasse jõuda viie päeva pärast

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA mereväealuse USS Momsen helikopter SH-60 Seahawk viimas vett ja toitu triivivale Saksa kaubalaevale MV Lehmann Timber, mille pardal on ka eestlasest tüürimees Ardo Kalle.
USA mereväealuse USS Momsen helikopter SH-60 Seahawk viimas vett ja toitu triivivale Saksa kaubalaevale MV Lehmann Timber, mille pardal on ka eestlasest tüürimees Ardo Kalle. Foto: AFP / Scanpix

Adeni lahel puksiiri abil ranniku poole liikuva kaubalaeva Lehmann Timberi kiirus on tormise mere tõttu väike, mistõttu loodab laevameeskond Omaani sadamasse jõuda alles kuni viie päeva pärast.

Lehmann Timberi eestlasest tüürimees Ardo Kalle rääkis eile «Aktuaalsele kaamerale», et lääne suunas liikudes puhub endiselt kaheksa-üheksa palli tugevune tuul ning lainetus on neli ja pool meetrit, vahendas ERRi uudised.

Liikumise kiirus sadama poole on meremehe sõnul seetõttu väike, vaid kaks kuni kolm sõlme. «Kui sellise kiirusega edasi liigume, siis läheb aega viis päeva, enne kui sadamasse jõuame,» tõdes ta.

Emiraatide lipu all sõitev puksiir Dubai Moon jõudis mootoririkkega Lehmann Timberi juurde teisipäeva öösel kell üks. Pool üheksa hommikul, pärast nelja ebaõnnestunud katset, saadi kaubalaev lõpuks kinnitatud ja alustati teekonda Salalahi sadamasse Omaanis.

Meeskonda ootab sadamas ees kohtumine arstiga, mida on neile korduvalt lubatud. Samuti vajavad paljajalu laevas olevad meremehed, kes istusid rohkem kui kuu aega piraatide käes pantvangis, hädasti riideid ning jalanõusid.

Meeleolu üle sellegipoolest enam ei kurdeta, ehkki varem teatati, et meeskond kaalub evakueerumist neid julgestama saabunud USA sõjalaevale USS Momsen. Ilmastikuolude paranedes otsustasid meremehed siiski oodata puksiiri saabumist.

«Joogivett on jälle vähevõitu, aga kõige rohkem tahaks sadamasse jõuda ja nii kiiresti kui võimalik. Selline tunne on, et siis kõik need hädad, mis siinsega kaasas käivad, ei ole üldse tähtsad,» ütles Ardo Kalle.

Esialgu ei ole veel täpselt teada, millal ja mis teed pidi eestlasest tüürimees koju jõuab, kuid välisministeeriumi kinnitusel on jõutud tema abistamise osas kokkuleppele Saksa konsuliga Omaanis.

Samuti loodetakse, et meeskonna värvanud firma täidab oma lubaduse ja saadab mehed kodumaale oma kulu ja kirjadega. Teine võimalus on vastu võtta ukrainlaste pakkumine, kes toovad oma kodanikud tagasi riigi reservfondist rahastatud tšarterlennuga, ja on lubanud vajadusel pardale võtta ka eestlase.

Lehmann Timberi kaaperdasid mai lõpus somaalia piraadid, kes nõustusid aluse vabastama alles pärast 750 000 dollari suuruse lunaraha saamist täpselt nädala eest. Laeva pardal on lisaks eestlasest tüürimehele ka neli Ukraina kodanikku, Vene kodanikust kapten ja üheksa birmalast.

Piraatide käest vabanemise järel võttis laev kursi Omaanile, ent peagi algas torm ja aluse mootor läks rikki. Reedel triivima hakanud kaubalaev saatis laupäeval välja hädakutsungi. Pühapäeval toimetas sõjaväekopter alusele vett ja toitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles