Julgeolekuallikad: Kenyat hoiatati Nairobi rünnaku eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nairobis asuv Westgate'i ostukeskus on osaliselt rusudes.
Nairobis asuv Westgate'i ostukeskus on osaliselt rusudes. Foto: SCANPIX

Kenya valitsust hoiatati enne Somaalia äärmusrühmituse Al-Shabaab rünnakut Nairobi ostukeskusele tõsise ohu eest, hoiatajate hulgas oli Iisrael, ütlesid julgeolekuallikad täna.

Kenya valitsuse ministritele ja armeejuhatusele anti edasi info, mis hoiatas kavandatava ulatusliku rünnaku eest, ütlesid ametnikud Kenya ajalehtedesse lekkinud luureandmeid kinnitades.

«Iisrael hoiatas rünnakute eest tema ärihuvidele, aga need luureraportid visati lihtsalt ühest kabinetist teise ja kuulda neid ei võetud,» ütles tundmatuks jääda soovinud ametnik.

Möödunud laupäeval tungisid automaatide ja granaatidega relvastatud mehed Nairobi Westgate'i ostukeskusesse. Vastasseis Kenya julgeolekujõududega kestis neli päeva ja nõudis 67 inimese elu.

Rünnaku läbi viinud Somaalia äärmusrühmitus Al-Shabaab ütles, et veresaun Nairobi ostukeskuses oli kättemaks Kenya sõjaväe sissetungi eest Somaaliasse.

Ajalehe Nation andmetel olid tavalisest suuremast rünnakuohust teadlikud nii kaitse-, sise-, välis- kui rahandusministeerium, keda teavitati terroriohust ja plaanist rünnata 13.-20. septembrini üheaegselt Nairobis ja Mombasas.

Iisrael, kellel on Kenyaga tihedad julgeolekusidemed, hoiatas plaani eest rünnata Iisraeli omanikele kuuluvaid sihtmärke just septembris, sest siis on mitu tähtsat juutide püha.

Westgate'i kaubanduskeskus, mida armastasid külastada nii jõukad kenyalased kui riigis elavad välismaalased, kuulub osaliselt iisraellastele ja seda peeti juba ammu potentsiaalseks rünnakuobjektiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles