Saksa rohelised ootavad koaltsioonikõnelusi Merkeli parteiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roheliste Partei juhtfiguuride hulka kuulunud Claudia Roth (vasakul) ja  Renate Künast teatas pärast üldvalimisi, et astuvad tagasi.
Roheliste Partei juhtfiguuride hulka kuulunud Claudia Roth (vasakul) ja Renate Künast teatas pärast üldvalimisi, et astuvad tagasi. Foto: SCANPIX

Saksamaa rohelised ootavad nädal pärast parlamendivalimisi kantsler Angela Merkeli konservatiividelt kutset kõnelustele, et valitsuskoalitsiooni moodustamiseks pinda sondeerida, tunnistasid erakonna kõrged ametnikud täna.

Merkeli Kristlikud Demokraadid (CDU) väljusid 22. septembri valimistelt võidukalt, kuid peavad siiski otsima uue koalitsioonipartneri, sest nende senine liitlane Vabad Demokraadid ei pääsenud parlamenti.

Vaatlejad on veendunud, et lõpptulemusena moodustatakse suur koalitsioon opositsiooniliste sotsiaaldemokraatidega (SPD), aga see ei tähenda, et enne rohelistega läbirääkimisi ei peeta.

«Merkel räägib pärast kõnelusi SPD-ga ka rohelistega,» ütles keskkonnapartei parlamendikandidaat Jürgen Trittin ajalehele Bild am Sonntag ja lisas, et nad on saanud dialoogisoovile viitavaid signaale.

Ka ametist lahkuv parteijuht Claudia Roth ütles ajalehele, et rohelised ootavad kantslerilt kutset «pinda sondeerivatele kõnelustele».

Roheliste juhtpoliitikud, kes erakonnale pettumuse valmistanud 8,4-protsendise valimistulemuse tõttu ameti on lubanud maha panna, ei pea väga tõenäoliseks, et kõnelused CDU-ga lõppevad valitsuskoalitsiooni moodustamisega.

SPD ütles reedel, et on valmis alustama kristlike demokraatidega esialgseid kõnelusi laiapõhjalise koalitsiooni moodustamiseks nagu 2005.- 2009. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles