New York Times: NSA on teinud skeeme era- ja sotsiaalsuhetest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NSA peakorter Marylandis Fort Meadis
NSA peakorter Marylandis Fort Meadis Foto: SCANPIX

USA väljaande New York Times andmetel kogus USA Riiklik Julgeolekuagentuur (NSA) oma riigi kodanike kohta eraelulisi andmeid, mille põhjal pandi kokku era- ja sotsiaalsuhete võrgustikke.

Väljaande kinnitusel põhineb see endise luureanalüütiku Edward Snowdeni edastatud infol.

Artiklis seisab, et NSA on teinud ameeriklaste suhete võrgustikuskeeme. Neis sisalduvad isikute asukohad, reisimised, pereliikmed, sõpruskond ja veel mitmed asjad, kaasa arvatud intiimsed eraelulised harjumused.

NSA sai 2010. aasta novembris loa lisaks välisriikide kodanikele kuulata pealt ka oma riigi kodanike telefonikõnesid ning jälgida interneti kasutamist.

Varem oli NSA jälginud vaid välismaalasi.

2011. aastal välja antud memorandumi kohaselt oli NSA luureanalüütikutel kohustus leida ja jälgida isikuid, kellel oli välismaaga kontakte.

Snowdeni edastatud dokumentidest siiski ei paljastunud, mida inim- ja sotsiaalsuhete analüüsiga saavutati ning kas nende abil avastati USAle ohtlikke isikuid.

Vatsavalt USA seadusele on NSAl õigus säilitada oma riigi kodanike kohta luureinformatsiooni  aastakümneid.

NSA peakorter asub Marylandis Fort Meadis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles