Soome arreteeris tšetšeeni heategijatest abielupaari

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hadižat Gatajeva lapsega.
Hadižat Gatajeva lapsega. Foto: humanrightshouse.org

Soome politsei on Leedu vahistamisorderi alusel kinni pidanud abielupaari Hadižat Gatajeva ja Malik Gatajevi, kes Groznõis ja Leedus kümnetele tšetšeeni orbudele kodu on andnud.


«Nad olid koos sõpradega, kui politsei nad kolmapäeval vahistas,» ütles AFP-le organisatsiooni Soome Rahupooldajad tegevjuht Teemu Matinpuro, kelle sõnul palus abielupaar paari kuu eest Soome võimudelt asüüli Leedu võimude väidetava tagakiusamise tõttu.

Homme otsustab Helsingi ringkonnakohus, kas «Groznõi ingliks» nimetatud Gatajeva ja tema abikaasa Malik jäetakse Vantaa vanglasse vahi alla.

Ka soomlased on Gatajevite lastekodusid pikka aega majanduslikult toetanud. YLE teatel on abielupaar kodu andnud üle 30 lapsele, kellest osa on nad ka lapsendanud. Alaealistest lastest üheksa elab praegu Leedus ja 11 Groznõis Gatajevite sugulaste juures.

Abielupaari toetajad Soomes kardavad, et Gatajevid võidakse Leetu välja saata, kus lisaks võimude ahistamisele ootab neid nende vastu algatatud kohtuprotsess. Ühtlasi on nad mures Hadižat Gatajeva nõrga tervise pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles