Hezbollah andis Iisraelile üle kahe sõduri surnukehad

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Liibanoni šiiitlik äärmusrühmitus Hezbollah andis täna Punasele Ristile üle kahe Iisraeli sõduri kirstud, kes vahetatakse sõlmitud kokkuleppe kohaselt viie Hezbollahi liikme vastu.


AFP teatel toimetas Punane Rist surnukehad Iisraelisse, kus tehakse nende isikute tuvastamiseks DNA-test. ÜRO ametnike esialgne test kinnitas, et tegemist on Ehud Goldwasseri ja Eldad Regevi isikutega, kes peeti Liibanonis kinni kahe aasta eest toimunud sõjas.

ÜRO vahendatud kokkuleppe kohaselt annab Iisrael Hezbollahile üle viis Liibanoni sissi. Samuti on juudiriik lubanud Liibanoni toimetada 200 Araabia päritolu isiku surnukehad.

Hezbollah polnud kuni tänaseni jaganud informatsiooni selle kohta, kas sõdurid on elus või surnud, kuid Iisraeli armee tegi ettevalmistusi nende matusteks.

Hezbollahi esindajad peavad vangide vabastamise kokkulepet poliitiliseks võiduks ja nende tervitamiseks on kavandatud suurejooneline tseremoonia.

Iisraeli president Shimon Peres ütles eile, et ta ei tunne Hezbollahi võitlejate vabastamise üle mingisugust heameelt, kuid tema sõnul on Iisraelil «moraalne kohustus sõdurid koju tuua», vahendab AFP.

Iisraeli meedia on toimunud kokkulepet kritiseerinud, sest nende sõnul lõikab tehingust rohkem kasu Hezbollah. Ka mõned Iisraeli poliitikud on otsust tauninud ja peavad vahetushinda Iisraeli jaoks liiga kõrgeks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles