Hagel: USA valitsuse seiskamine ohustab usaldust liitlaste seas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister Chuck Hagel Lõuna-Korea pealinnas Soulis toimunud pressikonverentsil.
USA kaitseminister Chuck Hagel Lõuna-Korea pealinnas Soulis toimunud pressikonverentsil. Foto: SCANPIX

USA föderaalasutuste sulgemine toob «välismissioonide kohale tumeda ebakindluse pilve» ja seab liitlaste seas kahtluse alla USA sõjalise usaldusväärsuse, hoiatas kaitseminister Chuck Hagel.

Kuigi sõjaväelastele on tehtud sulgemisotsuses erand ja neile jätkatakse palgamaksmist, kahjustab otsus ise paratamatult USA usaldusväärsust, ütles Soulis visiidil viibiv Hagel täna ajakirjanikele.

«Tume ebakindluse pilv mõjutab meie missioone kõikjal maailmas. See tekitab liitlastes kahtlusi meie pühendumuse suhtes,» hoiatas minister. Ta rõhutas, et kuigi sulgemine ei mõjuta otseselt USA sõjalisi kohustusi, «on sellel väga suur mõju Ameerika usaldusväärsusele meie liitlaste silmis».

USA president Barack Obama kinnitas teisipäevases videopöördumises relvajõududele, et hoolimata föderaalasutuste sulgemisest saavad nad oma palga kätte õigeaegselt.

Obama allkirjastas erakorralise seaduse, millega hoolimata riigieelarve vastuvõtmata jäämisest jätkatakse sõjaväelaste palkade väljamaksmist.

«Paraku ei täitnud kongress oma kohust, eelarve pole vastu võetud,» ütles president pöördumises relvajõududele. «Tagame selle, et teil on oma missiooni lõpuleviimiseks olemas kõik vajalik. Ohud meie riiklikule julgeolekule ei ole kadunud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles