Obama süüdistas valitsuse töö peatamises vabariiklaste «ristisõda»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama.
Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama süüdistas teisipäeval valitsuse töö seiskumises vabariiklaste «ristisõda» riigipea tervishoiureformi vastu.

«Kutsun esindajatekoja vabariiklasi lubama valitsust tagasi tööle,» lausus Obama Valges Maja roosiaias. «Valitsuse töö seiskumises ei olnud vältimatu. Ma tahan, et iga ameeriklane mõistaks, mis see siiski juhtus.»

«Valitsuse töö peatus esindajatekoja vabariiklaste ideoloogilise ristisõja tõttu miljonitele ameeriklastele taskukohase ravikindlustuse vastu,» rõhutas president.

Vaatamata valitsuse töö seiskumisele jõustus riigis teisipäeval ravikindlustusreform, millega Obama administratsioon loodab pakkuda odavamat kindlustust miljonitele seni kindlustamata ameeriklastele.

Kongress kiitis reformi heaks 2010. aastal ning see peaks tagama kindlustuse 30 miljonile praegu ravikindlustuseta ameeriklasele.

Alates teisipäevast saavad ameeriklased võrgulehel healthcare.gov valida ja sõlmida kindlustuslepinguid, mis hakkavad kehtima järgmisel aastal.

Valitsuse töö peatamine puudutab paljusid valitsusasutusi, mis peavad ajutiselt uksed sulgema ning töötajad palgata puhkusele saatma, kuid ametipostile jäävad vaid hädavajalikuks peetavad valitsusametnikud.

Kahe eelmise USA valitsusasutuste töö seiskumise ajal, 1995. aasta novembris kuueks ning sama aasta detsembris ja 1996. aasta jaanuaris 21 päevaks, jäi sundpuhkusele umbes 800 000 föderaaltöötajat.

Analüütikute hinnangul mõjutaks föderaalasutuste kahenädalane sulgemine USA neljanda kvartali SKPd 0,3 miinusprotsendiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles