Pyongyang nimetas Souli sõjaväeparaadi «hullumeelseks vaenulikkuseks»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea armee suurejooneline sünnipäevaparaad.
Lõuna-Korea armee suurejooneline sünnipäevaparaad. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea nimetas täna «hullumeelseks vaenulikkuseks» lõunanaabri sõjaväeparaadi, millel näidati rahvale ka tiibrakette, millega on võimalik sooritada täpsusrünnakuid Pyongyangi juhtkonna vastu.

Eile peetud sõjaväeparaad oli Lõuna-Korea viimase kümnendi suurejoonilisim, sellest võttis osa 11 000 sõdurit ning sellesse kaasati 120 lennukit, tanki, näidati raskesuurtükke ja mitmeid rakette.

Ehkki Põhja-Korea korraldab regulaarselt palju ulatuslikumaid paraade, taunis stalinistlik riik lõunanaabri «provokatiivset» musklinäitamist. «Marionetid demonstreerisid seninägematult hullumeelset vaenulikkust,» edastas režiimi ametlik häälekandja Rodong Sinmun.

Lehe väitel oli paraad eesmärk Souli sõjaline kokkumäng USA-ga, eesmärgiga valmistuda rünnakuks Põhja-Korea vastu. «Vastasseisule õhutav tsirkus paljastas Lõuna-Korea ja USA tegeliku olemuse Koreade-vahelise dialoogi hävitajatena,» jätkas leht.

Lõuna-Korea president Park Geun-hye hoiatas paraadil peetud kõnes «tõsise ohu» eest, mida Pyongyangi tuumaprogramm endast kujutab, ja rõhutas vajadust, et Soul töötaks välja mitmekülgse heidutusvõime.

Sõjaväeparaadi aukülaline oli Ühendriikide kaitseminister Chuck Hagel.

Paraadiga tähistati Lõuna-Korea relvajõudude asutamise 65. aastapäeva.

Koread pole 1953. aasta relvarahust saadik rahulepet sõlminud. Pinged jõudsid uude haripunkti kevadel, kui Põhja-Korea ähvardas lõunanaabrit ja selle liitlast USA-d tuumarünnakuga.

Suve jooksul pinged mõnevõrra vaibusid ning hiljuti leppisid Pyongyang ja Soul kokku kevadel suletud ühise Kaesongi tööstuspargi taasavamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles