Läti toetab võlatülis Islandit

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi ja Suurbritannia valitsust pahandas Islandi presidendi Ólafur Ragnar Grímssoni otsus panna finantskriisi tõttu kokkuvarisenud panga hoiuste hüvitamise küsimus rahvahääletusele.
Hollandi ja Suurbritannia valitsust pahandas Islandi presidendi Ólafur Ragnar Grímssoni otsus panna finantskriisi tõttu kokkuvarisenud panga hoiuste hüvitamise küsimus rahvahääletusele. Foto: Reuters/ScanPix

Läti avaldas toetust Islandi riigipeale, kes otsustas panna veto seaduseelnõule, mis näeb ette kahjutasu maksmist Suurbritannia ja Hollandi investorite, kes kaotasid pankrotistunud Islandi pangas oma raha.


«Kas see reaktsioon tuleneb asjaolust, et Island on väikeriik? On raske ette kujutada, et sarnaseid märkusi oleks kuulnud, kui sammu oleks teinud näiteks Prantsusmaa president,» ütles Läti välisminister Maris Riekstins, kes mõistis hukka mõnede Euroopa poliitikute «üleliialdatud reaktsiooni», vahendas EUobserver.

Riigipea Ólafur Ragnar Grímsson kasutas teist korda iseseisva Islandi ajaloos presidendi vetoõigust, otsustades üleeile jätta kõrvale Islandi parlamendis napi häälteenamusega heaks kiidetud kava, mille alusel pidi saareriik pankrotistunud IceSave'i internetipanga endistele klientidele Suurbritannias ja Hollandis tasuma 3,8 miljardit eurot (ligi 60 miljardit krooni).

Põhiseaduse kohaselt korraldatakse saareriigis nüüd 20. veebruaril referendum ja tagasimaksete üle otsustavad islandlased, kellest umbes 70 protsenti seisab selle vastu.

Haag ja London on Islandile esitanud aga võlanõude ja britid ähvardasid külmutada ka Islandi liitumisläbirääkimised ühendusega, kui riik võlga kinni ei maksa.

Islandi Landsbanki tütarpank IceSave, mis pakkus rohkem kui 300 000 kliendile Suurbritannias ja Hollandis deposiidi teenust, läks ülemaailmse finantskriisi tõttu pankrotti 2008. aasta augustis. Briti ja Hollandi valitsus on kompenseerinud oma kodanikele enamiku kaotsiläinud rahast ning soovivad, et Island neile kulud hüvitaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles