Analüütikud: oleme tunnistajaks Berlusconi poliitikupõlve lõpule

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvio Berlusconi.
Silvio Berlusconi. Foto: SCANPIX

Abilistest hüljatud ja kohtuasjade all ägava Itaalia ekspeaministri Silvio Berlusconi kaotus vastasseisus peaminister Enrico Lettaga on analüütikute hinnangul tema poliitikupõlve lõpu algus.

«Minu arvates oleme me tunnistajaks Berlusconi poliitilise elu viimasele peatükile,» ütles Rooma Tre ülikooli poliitikaprofessor Giacomo Marramao pärast parlamendi dramaatilist usaldushääletust AFP-le.

«Tulemuseks on usaldusväärsuse kahanemine,» lisas Marramao, osutades lõhele veel mõne aja eest Berlosconile raevukalt ustavas paremtsentristlikus erakonnas Vabaduse Rahvas (PDL).

«Täna sündis Berlusconi-järgne partei,» ennustas ta.

Kahekümne poliitikuaasta järel on mõjuvõimas meediamagnaat, kes jõudis nii kaugele, et võrdles end Jeesus Kristusega, hakanud üha üksildasemaks jääma, kuna tema liitlased lähevad üksteise järel valitsuse poolele üle.

Kui Berlusconi täna senatist lahkus, olles loobunud ootamatult katsest Letta valitsust kukutada ja võimaldanud tollel usaldushääletuse võita, hõikasid meeleavaldajad parlamendihoone ees talle järele: «Mine minema!».

Analüütikute sõnul näitasid endise valitsusjuhi ikka segasemaks muutuvad avaldused juba enne kolmapäevast kaotust, et tal hakkab võim käest libisema.

«Tema endisest minast oli järel vaid kahvatu vari,» ütles ärilehe Il Sole 24 kolumnist Stefano Folli.

Filippo Ceccarelli vasakpoolsest ajalehest La Repubblica võrdles kolmapäeva koguni 25. juuliga 1943, mil diktaator Benito Mussolini fašistliku suurkogu ametliku hääletusega kukutati.

«Kogu maailm kukub kokku,» lausus ta.

Tegelikult ei ohusta Bearlusconi karjääri mitte alandus parlamendis, kus tema aktsiad on korduvalt tõusnud ja langenud, vaid üha tõsisemaks muutuv olukord kohtus, ütlevad analüütikud.

Rooma Ameerika Ülikooli rahvusvaheliste suhete professor James Walston ütleb, et ehkki Berlusconi oma parteid enam täielikult ei kontrolli, on tema sõnal veel kaalu. «Aga tema üle pea kasvavad õigusprobleemid viitavad lahkumisele varem või hiljem.»

Kriisi juured peituvad asjaolus, et riigi kõrgeim kohus langetas augusti alguses Berlusconi maksupettuse kohtuasjas lõpliku otsuse.

Miljardärist ekspeaministrile esialgu määratud nelja-aastane vanglakaristus lühendati ühele aastale ning pööratakse 77-aastase Berlusconi kõrge vanuse tõttu ilmselt koduarestiks.

Itaalia seadused keelavad osaleda parlamendi töös enam kui kaheks aastaks süüdi mõistetud isikul. Senat peaks otsustama Berlusconi saatuse oktoobris.

Samuti selgub juba oktoobris Milano kohtus, kas Berlusconi aastane karistus tuleb kanda koduarestis või ühiskondlikult kasuliku tööga, mis peab veel mõne aja eest kõikvõimsale miljardärile eriti kibe tunduma.

Berlusconi (77) ootab apellatsioonikohtu otsust ka seitsmeaastase vanglakaristuse asjus, mille kohus mõistis talle seksi eest alaealise prostituudiga, ametiseisundi kuritarvitamise eest peaministrina ja seoses aastase vanglakaristusega oma rivaali kahjustamiseks politsei pealtkuulamissalvestuse lekitamises.

Ajakirjandus on haaranud hambusse foto Berlusconist, kes oma Rooma palee aias valget puudlit Dudud hellalt süles hoiab, ja kuulutab: «Ta hoidis seda koera süles, sest see oli ainus olend, keda see üksildane mees, kuristiku serval seisev liider, võis usaldada.»

Siiski hoiatavad mõned analüütikud, et Berlusconit ei maksa veel maha kanda, ta on ennegi tagasi tulnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles