Kelam: Makedoonia liitumisläbirääkimisi tuleb alustada enne kevadisi Europarlamendi valimisi

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunne Kelam
Tunne Kelam Foto: Peeter Langovits

Europarlamendi (EP) liikme Tunne Kelami sõnul on Makedoonia Euroopa Liitu pürgimuste tasalülitamine Kreeka poolt omandamas pretsedenditut dimensiooni ning väikeriigi liitumisläbirääkimisi tuleks alustada enne kevadisi Europarlamendi valimisi.

«EL laienemispoliitika usaldusväärsust ja dünaamikat õõnestab üha dramaatilisemalt asjaolu, et viimase viie aasta vältel on Euroopa Komisjoni ning EP soovitusi alustada Makedooniaga ametlikke liitumisläbirääkimisi blokeerinud ühe liikmesriigi vastuseis,» tõdes Kelam.

See vastuseis pole seotud Makedoonia tegelike edusammude või probleemidega, vaid puudutab Kreeka eriseisukohta tema nime kasutamise suhtes.

Kelami sõnul on EPs kasvamas rahulolematus senise ebanormaalse olukorra jätkumise puhul, mis võib suurendada regionaalseid pingeid ning luua täiendavat ebavõrdsust.

«Makedoonial on veel palju teha õiguskorra, meedia, poliitilise kultuuri küpsuse osas,» ütles ta. «Kuid see riik on dünaamiliselt arenenud, saavutanud mitmete ELi kriteeriumide osas enam edu kui mõnedki naabrid ning suutnud edukalt ületada 2012. aasta detsembri poliitilise sisekriisi. Septembris kõigi parlamendierakondade allakirjutatud ühismemorandum on jõuline kinnitus Makedoonia soovist jätkata eurointegratsiooni.»

Tunne Kelami arvates esineb kõikjal eriarvamusi ja konflikte naabrite vahel, kuid see pole tõsine põhjus tõkestada ühe riigi teed Euroopa Liitu. Küsimus pole isegi Makedoonia lõplikus liikmelisuses, vaid tema liitumist ettevalmistava tee ametlikus alustamises.

Just ELi liikmelisus on parim võimalus naabritevaheliste erimeelsuste ületamiseks samade väärtuste ja huvide alusel.

Eesti saadik kutsus Makedoonia kolleege üles mitte kaotama lootust.

«Ettevalmistused ja pingutused mida teete oma riigi viimisel ELi tasemele on ennekõike teie endi, mitte EL huvides. Mida suuremad on teie edusammud, seda suuremat kasu toob see Makedoonia enda arengule. Ehtsaid saavutusi ei saa lõpmatuseni ignoreerida,» ütles Kelam.

Kelam külastas koos EP Makedoonia  sõprade saadikuühenduse juhi Martin Kastleriga eileja üleeile Skopjet, kus ta kohtus Makedoonia presidendi Gjorge Ivanovi, peaminister Nikola Gruevski, välisminister Nikola Poposki, parlamendi väliskomisjoni esimehe Antonijo Miloshoshki, Rahvusliku Eurointegratsiooni nõukogu eesistuja Radmila Shekarinskaga, parlamendi Euroopa asjade komisjoni esimehe Hajrula Misiniga ning EL Delegatsiooni juhi Aivo Oravaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles