Ungaris keelati välistingimustes magamine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungaris keelati välistingimustes magamine
Ungaris keelati välistingimustes magamine Foto: SCANPIX

Ungari parlament võttis vastu seaduse, mille eesmärgiks on Budapesti ja teiste linnade tänavad puhastada seal magavatest kerjustest ja kodututest. 

Seadus jõustub järgmisel nädalal, edastab BBC.

Edaspidi võib Ungaris välistingimustest magamise eest saada trahvi või peab tegema ühiskondlikult kasulikku tööd. Neid aga, kes rajavad parkidesse ja metsadesse ebaseaduslikke kergeluasemeid, võib ees oodata vanglakaristus.

Ungari valitsusametnike sõnul on kodutute öömajades piisavalt ruumi kõigi jaoks, kellel ei ole kodu ning uus seadus aitab kodututel ulualust saada.

Kriitikute sõnul kriminaliseerib see seadus kodutuse.

Selle nädala esmaspäeval avaldasid sajad inimesed Ungari parlamendihoone ees uue seaduse vastu meelt.

«Võimuesindajatele on kodutud alati pinnuks silmas olnud. Nüüd aga muutsid nad kodutuse kriminaalseks,» sõnas inimõigusliikumise The City Belongs to Everyone aktivist Tessa Udvarhelyi.

Udvarhelyi andmetel on Budapesti tänavatel ja lähedastest metsades umbes 10 000 kodutut. Öömajades olevat ruumi aga vaid 6000.

Valitsuse esindajate sõnul ei vasta see tõele.

«Kodutute öömajades on laialt ruumi nii päevaseks kui öiseks ajaks,» lausus Ungari parempoolse valitsuse pressiesindaja Ferenc Kumin.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles