Kuumalained Austraalias võivad saada koaaladele saatuslikuks

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koaalapoeg püsib turvaliselt oma ema seljas. Foto on tehtud Lääne-Saksamaal Duisburgi loomaaias.
Koaalapoeg püsib turvaliselt oma ema seljas. Foto on tehtud Lääne-Saksamaal Duisburgi loomaaias. Foto: SCANPIX

Uurijate väitel võib kliimamuutus viia selleni, et koaalad surevad Austraalias välja ja seda juhul, kui kiiresti ei võeta kasutusele vastuabinõusid.

Sydney Ülikooli uurija Mathew Crowther rääkis, et teadlased viisid läbi kolm aastat kestnud uuringu, kus satelliidi abil jälgiti 40 koaala pesitsus- ja toitumisharjumisi Uus-Lõuna-Walesi osariigi loode osas, vahendas AFP.

Uuring näitas, et koaalad otsivad päevasel ajal varju vanadelt tiheda lehestikuga puudelt. Eukalüptide otsa ronivad nad lehti nosima pigem öösel.

Märkasime, et mida kuumem on päev, seda enam püüavad koaalad leida suuri ja tiheda lehestikuga puid, et pääseda kuumuse eest peitu, jutustas Crowther.

Ekspertide andmetel suri neljandik teadlaste jälgitud koaaladest kuumuse tagajärjel ära aastal 2009, mil riigis möllas suur kuumalaine.

Loomakeste päästmiseks ei piisa üksnes toidust ja nende kaitsmisest ründajate eest. Tuleb säilitada suuri, vanu puid ja istutada kiiresti kasvavaid puid.

Mõttekoja Climate Council andmetel oli tänavune september Austraalias läbi ajaloo kõige kuumem, kui keskmine õhutemperatuur kerkis 2,75 kraadi tavapärasest kõrgemale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles