Soome rahvaesindaja sõber põhjustas natsitervitusega skandaali

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlissoomlaste rahvaesindaja James Hirvisaari.
Põlissoomlaste rahvaesindaja James Hirvisaari. Foto: Facebook

Põlissoomlaste erakonna rahvaesindaja James Hirvisaari sõber poseeris parlamendi publikurõdul natsitervituseks, internetti jõudnud pilt pani kogu Soome kihama.

Tamperest pärit sõber pani pildi blogisse, mis toetab Põlissoomlaste seadusandja Jussi Halla-aho Euroopa Parlamenti kandideerimist. Eile hakkasid pildid levima ka Facebookis ja YouTube'is on üleval video parlamendihoone trepil natsitervituseks käe tõstnud mehest..

Eduskunna sotsiaaldemokraadist esimees Eero Heinäluoma noomis Hirvisaarit ja too palus juhtunu pärast andeks.

Heinäluoma sõnul ei ole keegi lähiajaloos Soome parlamendis natside kombel tervitanud. See on nii sobimatu tegu, et palja jutuga seda ei lahenda, ütles ta.

Hirvisaari kinnitas vabandust paludes, et mõistab natsismi hukka ega kiida heaks selle ühtki esinemisvormi. Rahvaesindaja võtab omaks, et tema tegi möödunud nädalal parlamendi rõdul sõbrast pilti. Ta mõistab, et tegi vea ja võtab saadud noomituse alandlikult vastu.

Põlissoomlaste juhatuse töökomisjon teeb üksmeelse ettepaneku James Hirvisaari parteist välja heita.

Erakonna esimees Timo Soini ütles, et väljaheitmise põhjuseks on partei huvide vastane käitumine. Tõenäoliselt visatakse Hirvisaari välja juba lähipäevil, sest otsus oli üksmeelne, lisas ta.

Põlissoomlaste parlamendirühma juht Pirkko Ruohonen-Lerner ütles, et otsuse taga on partei esimees, kolm aseesimeest ja sekretär ning ka tema ise toetab otsust.

Põlissoomlastel on olnud Hirvisaarist ennegi pahandust. Möödunud aastal peatati tema liikmesus viieks kuuks, sest ta ei soostunud vallandamast abi, kes oli teinud ettepaneku eristada välismaalased soomlastest varrukamärkidega.

Hirvisaarit tuntakse provokaatori ja vahel lausa vulgaarsuseni labaste kirjutiste autorina. Nii on ta avaldanud blogis sissekande peakirjaga «Kräsupeadele pasunasse» ja 2011. aastal määrati talle rahatrahv moslemite vastu vaenu õhutamise eest.

Hirvisaari meelest on kohtunikud korrumpeerunud ja islamist on saanud tabu, mida Soomes ei tohi kritiseerida. Tema käest ei ole pääsenud ka homod - omasooiharust peab rahvaesindaja arengupuudeks.

Tänavu jaanuaris ütles Hirvisaari Uusi Suomi veebilehe kommentaaris, et tõsistes kuritegudes süüdi mõistetud immigrandid tuleks riigist välja saata. Muu hulgas viitas ta väidetavatele ÜRO andmetele, mille kohaselt toimuvat Lõuna-Aafrika Vabariigis enim vägistamisi ühe elaniku kohta ja avaldas arvamust, et vägistamine on geenides.

Ka Hirvisaari Tampere sõbral on juba varem kokkupuuteid õiguskaitseorganitega. 2009. aastal mõistis Turu kohus ta mitme räige auhaavamise eest kaheks aastaks ja neljaks kuuks vangi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles