Itaalia asjatundja tegi kindlaks Leonardo da Vinci «kadunud» maali

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isabella d`Estet kujutav joonistus, mille autoriks on Leonardo da Vinci
Isabella d`Estet kujutav joonistus, mille autoriks on Leonardo da Vinci Foto: Wikipedia.org

Itaalia kunstiasjatundja Carlo Pederetti kinnitas, et hiljuti taasleitud maal, mis kujutab aadlidaami, on kuulsa renessansikunstniku Leonardo da Vinci (1452 – 1519) tehtud.

Teose vanus tehti kindlaks radiosüsiniku meetodiga ning see pärineb aastast 1500, edastab AFP.

Maali suurus on 61 korda 46,5 sentimeetrit.

Asjatundjate kinnitusel on  da Vinci stiil selgelt näha. Detailide uuring näitas, et see võib olla järg Prantsusmaal Louvre`i muuseumis oleva da Vinci kuulsale joonistusele.

Nii joonistusel kui maalil on kujutatud Mantua markiisi Isabella d`Estet. Osad asjatundjad arvasid varem, et Leonardo da Vinci ei olegi kunagi sellist maali teinud. Nüüd lükati see ümber.

Maali omanikeks on Itaalia perekond, mille liikmed hoiavad seda Šveitsi pangas.

Maailmas on seni suudetud kindlaks teha 15 maali, mille autoriks on Leonardo da Vinci. Neist tuntuim on Mona Lisa.

Isabella d`Este (1474 – 1539) valitses Mantuat regendina, kui ta abikaasa, Mantua markii Francesco II Gonzaga oli eemal. Neil oli kaheksa last.  

D´Estet peeti  targaks naiseks, kes oli oma ajastust ees. Ta oli kaunite kunstide patroon ning moelooja, keda järgisid nii Itaalia kui ka Prantsusmaa kõrgklassi naised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles