Detroidi lennuki pommimees kohtus süüd ei tunnistanud

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku visand kohtusaalist, kus  algas protsess nigeerlase Umar Farouk Abdulmutallabi üle.
Kunstniku visand kohtusaalist, kus algas protsess nigeerlase Umar Farouk Abdulmutallabi üle. Foto: AFP / Scanpix

USA föderaalkohtus algas reedel protsess esimesel jõulupühal Detroidile lähenevat reisilennukit õhku lasta üritanud nigeerlase üle.


Umar Farouk Abdulmutalli vastu esitati kokku kuus süüdistus, nende seas massimõrva katses ja massihävitusrelva kasutamise ürituses, mille eest ta võib saada eluaegse vanglakaristuse.

Kohtusse jalaraudades toodud 23-aastane noormees kinnitas kohtunikule oma nime ja selle kirjapilti, samuti vanust ning seda, et ta saab süüdistusest aru. Seejärel teatas kohtu poolt määratud advokaat, et esialgu tema klient end üheski punktis süüdi ei tunnista, kuid nõustub enda kinnipidamisega, vahendas AFP.

Nigeeria pankuri poeg arreteeriti pärast nurjunud terrorirünnakukatset Northwest Airlinesi reisilennuki vastu, mille hoidsid ära vahelesekkunud kaasreisijad ja lennuki meeskond, kes takistasid noormehel väidetavalt aluspükstesse peidetud lõhkeaine detoneerimist.

Kohtuprotsess kestab ekspertide hinnangul tõenäoliselt kuid, sest tõendusmaterjali on palju ning seda kogutakse juurde maailma erinevaist otstest, eeskätt Jeemenist, Nigeeriast ja Hollandist.

USA president Barack Obama on tunnistanud luureteenistuste läbikukkumist selle juhtumiga seoses, sest nigeerlasel õnnnestus pääseda pommiga lennukisse, hoolimata sellest, et tema arvatava seotuse kohta Al-Qaeda terroriorganisatsiooniga oli juba varem saanud infot.

Sellest tingintuna on viimastel nädalatel oluliselt karmistatud julgeolekumeetmeid lennujaamades üle kogu maailma ning lisatud kümneid uusi isikuid USA lennukeelu nimekirjadesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles