Venezuela devalveerib valuutat

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Majanduskriisi tingmustes raskustesse sattunud Venezuela president Hugo Chávez teatas rahvusvaluuta bolivari devalveerimises esimest korda pärast 2005. aastat.


Bolivaril on kaks ametlikku kurssi, mille määrab valitsus määrusega, millega president soovib enda sõnul poorata vähemvajalikku importi ja stimuleerida eksporti, vahendas BBC News.

Soodsama nn prioriteetsele impordile mõeldud vahetuskursi järgi tuleb 1 USA dollari eest senise 2,15 bolivari asemel edaspidi välja käia 2,60 bolivari. Vähemtähtsate kaupade puhul aga devalveeritakse rahvusvaluutat koguni poole võrra ning neile hakkab kehtima kurss 4,30 bolivari 1 USA dollari vastu.

Madalama kursi alusel saab importida toitu ja ravimeid, samuti kasutatakse seda avalikus sektoris, samas kui kõrgem kurss kehtib näiteks autode, naftakeemiasaaduste ja elektroonika puhul. Mitteametlikul mustal turul tuleb aga ühe USA dollari eest loobuda isegi kuni kuuest bolivarist.

Sageli sõjakate avaldustega esinev Chávez oli sunnitud rahvusvaluutat devalveerima, et suurendada tulusid naftaekspordist. Hetkel on riigis inlatsioonitase 25 protsendi lähedal ning väliskaubandusest saadavad tulud kahanemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles