USA vabariiklased soovitavad senati enamuse liidril tagasi astuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harry Reid
Harry Reid Foto: Reuters / Scanpix

USA Vabariikliku Partei esimees kutsus täna senati enamuse liidrit, demokraat Harry Reidi oma kohast loobuma seoses rassistliku remargiga president Barack Obama aadressil.


Reid palus eile presidendilt vabandust oma märkuste pärast, mida ta oli eraviisilistes vestlustes tema kohta teinud enne 2008. aasta presidendivalimisi. Värskes raamatus «Game Change» tsiteeritakse Reidi valimiskampaania ajal ütlemas, et Obamal on võimalus võita, sest ta on piisavalt «heledanahaline» ja ei kasuta oma kõnes «neegridialekti», kui ta just ei taha, vahendas

Reuters

.

Nii Obama kui Reid on demokraadid.

Vabariiklaste esimees Michael Steele ütles täna NBC telesaates «Meet the Press», et Reid peaks senatijuhi kohalt tagasi astuma, märkides, et kui vabariiklane oleks niimoodi öelnud, nõuaksid demokraadid praegu tema pead pakul.

«Oojaa, tegemist on suure topeltstandardiga,» märkis mustanahaline Steele.

«On üks standard, kui demokraadid arvavad, et nad ise saavad selliseid asju öelda ja hiljem vabandust paluda. Aga kui keegi teine niimoodi ütleb, on tegemist rassismiga,» lisas Steele telesaates «Fox News Sunday».

Steele'i arvates kasutas Reid anakronistlikku, pigem 1950ndatele ja 60ndatele omast sõnakasutust.

Steele'ilt endalt küsiti, miks ta kasutas hiljutises teleesinemises indiaanlasi solvavat väljendit «honest injun». Steele vastas, et kui keegi seda rassistlikuks pidas, siis ta palub selle eest vabandust.

Vabariiklased võrdlesid 70-aastase Reidi ümber puhkenud skandaali 2002. aastaga, kui tollane senati enamuse liider, vabariiklane Trent Lott astus tagasi pärast seda, kui oli ülistanud rassieraldust pooldanud senaator Strom Thurmondi.

«Kui tema (Lott) pidi tagasi astuma, siis Harry Reid peab ka,» ütles vabariiklasest senaator Jon Kyl täna «Fox News Sunday's».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles