Põhja-Korea on valmis USAga rahu sõlmima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-il (vasakul) Pyongyangi nõrkvooluseadmete tehases.
Põhja-Korea liider Kim Jong-il (vasakul) Pyongyangi nõrkvooluseadmete tehases. Foto: AFP / Scanpix

Põhja-Korea teatas täna, et on nõus oma tuumarelvadest loobuma, kui Ühendriigid nendega rahulepingu sõlmivad. Ühtlasi andis Pyongyang märku, et naaseb tuumakõnelustele alles pärast seda, kui neile kehtestatud sanktsioonid tühistatakse.


Põhja-Korea loobus kuuepoolsetel tuumakõnelustel osalemast aprillis, üks kuu enne oma teist tuumaraketikatsetust. Mõlemat Koread, USAd, Hiinat, Venemaad ja Jaapanit hõlmavate kõneluste lõppeesmärk on ametlikult lõpetada aastatel 1950-53 väldanud Korea sõda, kuid rahu eeltingimuseks on Põhja-Korea täielik loobumine tuumarelvadest.

«Rahuleppe sõlmimine aitab teha lõpu vaenulikele suhetele Põhja-Korea ja USA vahel ning edendab kiirel tempol Korea poolsaare muutmist tuumarelvavabaks,» teatas Põhja-Korea välisministeerium tänases avalduses.

«Sellise diskrimineeriva ja umbusaldust tekitava barjääri, nagu sanktsioonid, eemaldamine võib varsti viia kuuepoolsete kõneluste avamiseni,» öeldi avalduses, milles mainiti rahuleppe sõlmimist vaid Ühendriikide, mitte Lõuna-Koreaga.

Souli Dongguki ülikooli professor Kim Yong-Hyun nimetas Pyongyangi ettepanekut ebarealistlikuks.

«Usun, et USA ei võta seda vastu, kuna Põhja-Korea on pikka aega üritanud Lõuna-Koread sellistelt kõnelustelt välja jätta,» ütles ta AFP-le. «Ettepaneku eesmärk on hankida endale tulevasteks läbirääkimisteks eelis ja kindlustada kõneluste jätkumisel USA või Lõuna-Koreaga edasisi järeleandmisi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles