24 miljonit hiina meest ootab üksildane tulevik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina lapsehoidjad Shaanxi provintsis oma oskusi demonstreerimas.
Hiina lapsehoidjad Shaanxi provintsis oma oskusi demonstreerimas. Foto: AFP / Scanpix

Enam kui 24 miljonit täiskasvanud hiina meest võivad 2020. aastaks vallaliseks jääda, kuna riigis on liiga vähe naisi, teatas riiklik meedia täna.


Hiina ühiskonnateaduste akadeemia uurimuse kohaselt on sooline tasakaalutus vastsündinute seas riigi 1,3 miljardi elaniku jaoks kõige tõsisem demograafiline probleem, vahendas AFP ajalehe

Global Times

uudist.

Hiinas on tüdrukute abordid jätkuvalt äärmiselt levinud, eriti maapiirkondades, kus traditsiooniliselt poisse eelistatakse, leitakse uurimuses. Inimesed eelistavad meessoost järglasi, kuna eeldatakse, et nad suudavad täiskasvanuks saades rohkem teenida ja seeläbi ka hiljem paremini vanemate eest hoolitseda.

Teadlane Wang Guangzhou ütles, et sooliselt kiivas sündimus viib selleni, et madalama sissetulekuga mehed ei pruugi enam abikaasat leida ning suureneb ka abiellujate vanusevahe.

Teine ajalehe poolt tsiteeritud teadlane Wang Yuesheng märkis, et Hiina vaesematest piirkondadest pärit mehed võivad olla sunnitud jääma eluks ajaks vallaliseks, mis omakorda toob kaasa pereliinide katkemise.

«Maalt pärit üle 40-aastase mehe tõenäosus abielluda muutub haruldaseks. Nad muutuvad vanemaks saades üha sõltuvamaks sotsiaalhoolekandest,» ennustas Wang.

Global Timesi teatel «vohavad» Hiina regioonides, kus naisi napib, inimröövid ja -kaubandus. Sellistes paikades on suureks probleemiks ka ebaseaduslikud abielud ja prostitutsioon.

Võimude teatel on Hiinas praegu iga 100 naise kohta 103-107 meest, kuid alles viie aasta eest, mil viimati ametlik statistika avaldati, oli iga 100 sündinud tüdruku kohta 119 poissi. Osas piirkondades sünnib iga 100 tüdruku kohta aga koguni 130 poissi.

Teadlased soovitavad valitsusel probleemi leevendamiseks ühelapsepoliitikat lõdvendada ja uurida, kas oleks mõttekas julgustada «üleriigilisi abielusid».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles