Bosnia serblased ei lase moslemitel massimõrva ohvreid mälestada

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Bosnia serblaste piirkonnas takistab politsei Srebrenica massimõrva ohvrite sugulastel külastada paika, kus hukkamisi läbi viidi.

 

Reutersi andmetel blokeerisid korravalvurid tee Kravice asulasse, et takistada umbes sajal leinaval naisel minna mälestama oma tapetud mehi ja poegi, ehkki see on värske seadusega neile lubatud.

 

Naiste sõnul võeti märtsis vastu uus seadus, mis kinnitab, et kõik tapmispaigad võib ära tähistada, hoolimata sellest, millised etnilised rühmad nendega seotud on, kuid millegipärast ei taheta nüüd sõjas enim kannatanud bosniakkidele seda lubada.

 

Kravice külas tapsid serblaste väed 1995. aasta juulis üle tuhande moslemi ja nende sugulased tahavad ka seda paika külastada. Kohalikele see aga ei meeldi ning Bosnia serblaste peaminister nimetas moslemite soovi «otseseks provokatsiooniks».

 

Serblaste politsei pressiesindaja sõnul rakendatakse vastumeetmeid vastavalt kohtu ajutisele korraldusele ning need kehtivad kuni lõpliku otsuse tegemiseni. Kravice tapatalgutega seoses on sõjakuritegude kohtus süüdistus esitatud üheteistkümnele Bosnia serblasele.

 

Bosnia alad on endiselt poliitiliselt lõhestatud, sest mõnes piirkonnas elavad valdavalt serblased ning teistes moslemid ja horvaadid. Igal kogukonnal on oma nägemus ajaloost ning eelmisel nädalal Srebrenica massimõrva aastapäeva tähistamiseks korraldatud tseremooniat varjutasid taas pinged.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles