Leedulased tõmbavad tähelepanu neerude müütamisega

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neerusiirdamisoperatsioon Washingtonis.
Neerusiirdamisoperatsioon Washingtonis. Foto: AP / Scanpix

Viimasel ajal on Leedus ilmunud korduvalt kuulutusi, kus inimesed pakuvad oma neeru 20 000 kuni 200 000 liti (90 600 kuni 906 000 krooni) eest müügiks, vahendab ELTA ajalehte Respublika.

Leedu organisiirdamisameti asejuhi Audrone Budziuviene hinnangul ei plaani aga selliste kuulutuste panijad enamasti mitte oma neeru maha müüa, vaid otsivad tähelepanu enda raskele olukorrale.

«Me oleme mõnede nende kuulutuste panijatele helistanud,» rääkis Budziuviene. «Nad ei võta tavaliselt vastu ja isegi need, kes kõnele vastavad, pole olnud oma mõttes kindlad ega, muide, teadnud ka midagi organisiirdamise protseduurist.»

Budziuviene sõnul pole organite müügiks pakkumisel mingit mõtet, sest keegi ei osta neid. Kõik meedikud, kellel on õigus elundeid siirdada või isegi selle annetaja kehast eemaldada, on teada ning iga doonororgan identifitseeritakse kohe, mistap nendega kaubitsemine pole võimalik.

Organidoonorlus on tasuta igal pool maailmas, sealhulgas Leedus, kirjutas Respublika. Seadused keelavad elundite ostmise ja müümise, sest need on inimesele eluliselt olulised ja seetõttu ka hindamatu väärtusega. Nende ostu-müügitehingud on keelatud kõikjal.

Leedu kriminaalpolitsei pole algatanud ühtki uurimist ebaseadusliku elunditega kaubitsemise küsimuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles