Tööle naasnud Berlusconi asus võitlema puutumatuse eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvio Berlusconi täna Roomas oma eraresidentsi juures.
Silvio Berlusconi täna Roomas oma eraresidentsi juures. Foto: AP / Scanpix

Ligi kuu pärast seda, kui teda Milanos rünnati, täna tööle naasnud Itaalia peaminister Silvio Berlusconi on välja töötamas kolmeharulist strateegiat, et tagada endale taas puutumatus õigusemõistmise eest, mille riigi kõrgeim kohus talt oktoobris võttis.


Töölõunal justiitsministri, parteikaaslaste ja oma advokaadiga arutas Berlusconi kolme kavandatavat seaduseelnõud, millest kaks võidakse vastu võtta juba märtsiks ja mis peaksid likvideerima tema juriidilised peavalud, kirjutas

Reuters

.

Kohus leidis oktoobris, et peaministrit õigusemõistmise eest kaitsev puutumatuseseadus on põhiseadusega vastuolus ja Berlusconi peab oma tegude eest vastutama nagu iga teine itaallane. Nüüd ootavadki teda kaks kohtuprotsessi, milles teda süüdistatakse korruptsioonis ja maksupettuses.

Pärast rünnakut 13. detsembril, mil vaimselt ebastabiilne mees tema ninaluu murdis ja hambad välja lõi, on Berlusconi avalikult mõistnud hukka Itaalia poliitikas levinud vihkamise õhkkonna ja tekitanud erimeelsusi opositsiooni ridades oma üleskutsega koostööd teha.

Homme esitab valitsus parlamendile eelnõu, millega Itaalia kurikuulsalt aeglaste kohtuprotsesside kestvus drastiliselt väheneks. Riigis, kus protsessid võivad väldata üle kümne aasta, peab tulevikus esimese, teise ja kolmanda astme kohus juhtumi osas selgusele jõudma kokku mitte rohkem kui kuue aasta jooksul.

Sel nädalal saadetakse parlamenti ka eelnõu, mis annab Berlusconile «seadusliku takistuse» mitte osalemaks kohtuprotsessidel, kui tal on samal ajal ametlikke kohustusi. See tähendab, et tema istungeid lükataks pidevalt edasi.

Kolmandaks valmistavad Berlusconi liitlased ette uut seadust, mis tagaks puutumatuse kõigile parlamendiliikmetele. Kuna selle näol on tegemist põhiseadusliku seadusega, ootab seda aga parlamendis ees pikem menetlusaeg ja võidakse referendumil tagasi lükata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles