Poola tippkommunistid kaotasid poole pensionist

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Jürgen Tamme
Copy
Poola endine riigipea Wojciech Jaruzelski (vasakul) ja endine Poola Kommunistliku Partei esimene sekretär Stanislaw Kania kohtuprotsessil.
Poola endine riigipea Wojciech Jaruzelski (vasakul) ja endine Poola Kommunistliku Partei esimene sekretär Stanislaw Kania kohtuprotsessil. Foto: AP / Scanpix

Poola viimane kommunistlik riigipea kindral Wojciech Jaruzelski, ning veel mitmed tippkommunistid ning kümned tuhanded salapolitsei töötajad peavad leppima poole väiksema pensioniga.


Kõige rohkem kärbiti nende punategelaste palka, kes olid seotud sõjaseisukorra kehtestamisega 1981. aastal. Sõjaseisukord kehtis kaks aastat ning selle käigus suri kümneid dissidente ja vangistati veel tuhandeid.

Jaruzelski pensionit vähendati 8500 zlotilt (ligi 33 000 krooni) 4500 zlotini (üle 17 000 krooni). Samuti vähendati 1. jaanuarist jõustunud seadusega kaheksa toonase sõjaväelise valitsuse ehk Rahvusliku Päästmise Sõjaväenõukogu liikme pensioni ning 41 000 endise salapolitsei töötaja palkasid, kirjutas Poola raadio koduleht.

Seaduse eesmärk on kaotada kommunistlikes võimustruktuurides töötanud inimeste privileegid. Endiseid kommuniste koondav Demokraatlik Vasakpoolsuse Liit (SLD) on aga palunud riigikohtul anda hinnang, kas pensionide vähendamine pole vastuolus Poola põhiseadusega.

Märksõnad

Tagasi üles