Taani jätkab rohelise Põhjala kujundamist

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taanis Kopenhaagenis asuv kuulus kuju Väike Merineitsi
Taanis Kopenhaagenis asuv kuulus kuju Väike Merineitsi Foto: AFP / Scanpix

Vaatamata ülemaailmsele finantskriisile tahab Põhjamaade Ministrite Nõukogu uus eesistujamaa Taani jätkata jõuliselt rohelise Põhjala kujundamist.

«Me julgeme investeerida strateegiliselt ja jõuliselt, nii et Põhjamaade koostöö looks jätkuvalt lisaväärtust meie kodanikele ja ühendaks veelgi enam siinseid rahvaid,» toonitas Taani peaminister Lars Løkke Rasmussen, kelle juhitav riik võttis 1. jaanuaril Islandilt üle Põhjamaade Ministrite Nõukogu eesistumise, vahendas nõukogu Eesti esinduse pressiesindaja

Üleilmastumine, sellega kaasnevad väljakutsed ja võimalused, ning säästva rohelise Põhjala ülesehitamine on peamised märksõnad Taani eesistumise ajal. Nõnda jätkab Taani Põhjamaade peaministrite ellu kutsutud üleilmastumise poliitikat, milles valitsusjuhid jõudsid üksmeelele Soomes Punkaharjus 2007. aastal.

Viimasel aastal on üleilmastumisega eriti teravalt olnud seotud ka finantskriis, millest ei jäänud puutumata Põhjala riigidki. Kogu maailmas langes tootmine, samal ajal kui tõusis töötus. Kriisi lõppu sellel aastal veel ei paista ning see vajutab Taani eesistumisele oma pitseri.

Siiski toonitab Taani kui Põhjamaade Ministrite Nõukogu (PMN) selle aasta eesistujariik, et majandus- ja sotsiaalareng peavad olema vaatamata majanduslikele raskustele kooskõlas keskkonna kaitsmisega ja kliimamuutuste vastase võitlusega. Kõigil elanikel peavad olema head elamistingimused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles