Haiti pealinna tänavatel valitseb kaos

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Haiti pealinna Port-au-Prince'i tänavad on täis surnukehasid, vigastatuid ja kokku varisenud hoonetest eluga pääsenud inimesi, kirjeldab AFP reporter olukorda pärast eilset võimsat maavärinat.


7,0-magnituudine maavärin, mille epitsenter asus paarkümmend kilomeetrit pealinnast eemal, hävitas Port-au-Prince'is ka kõige vastupidavamad ehitised ning 27 tugevat järeltõuget sundisid maavärinas ellujäänuid leidma peavarju tänavatelt.

«Port-au-Prince'i kesklinn on hävinenud, see on katastroof,» nuttis Pierre, kes oli end ümbritsevat vaadates niivõrd traumeeritud, et suutis vaevu rääkida.

Ühe minuti jooksul eile kohaliku aja järgi kell 16.53 (Eesti aja järgi kell 23.53) vappus maa Haitil nii tugevalt, et hooned kukkusid ridamisi kokku ja õhus lendas metalli- ja betoonitükke. Hukkus ilmselt sadu inimesi.

Haiti politsei, ÜRO ja Punane Rist üritasid vigastatuid haiglatesse transportida, kuid see oli äärmiselt raske, sest tänavatel lebas hulganisti kiviprügi.

Vahetult pärast maavärinat katkes pealinnas elekter, enamik raadio- ja telejaamadest peatasid töö ning öö varjus algas rüüstamine - näiteks tühjendasid kohalikud osaliselt hävinenud supermarketi.

Kahe miljoni elanikuga linna ükski osa ei pääsenud maavärina tagajärgedest. Varemetes on presidendipalee, haiglad, hotellid, koolid ja riigiametid. Katkenud telefoniliinid ning laastatud infrastruktuur muudavad maavärina ohvrite arvu kindlakstegemise esialgu võimatuks, kuid arstid kardavad halvimat.

Kohalik heategevustöötaja Rachmani Domersant ütles Reutersile: «Kogu linn on pimeduses. Tänaval istuvad tuhanded inimesed, kellel pole kuhugi minna. Inimesed jooksevad, nutavad, karjuvad... Inimesed üritavad ohvreid taskulampidega välja kaevata. Arvan, et sajad hukkunud oleks suur alahindamine.»

Järjekordne looduskatastroof põhjustab läänepoolkera vaeseima riigi 8,5 miljoni elaniku jaoks uusi kannatusi. Iga teine haitilane on töötu ja umbes 70 protsenti rahvast elab allpool vaesuspiiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles