Kallas: meil on vaja transporti inimeste jaoks

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas
Siim Kallas Foto: Peeter Langovits

Euroopa Komisjoni transpordivoliniku kandidaadiks nimetatud Siim Kallas tegi Euroopa Parlamendi saadikute ees oma pädevust demonstreerides ettepaneku asutada Euroopa infrastruktuuri investeerimisfond ning lubas parandada ühistranspordi kvaliteeti.


Kallas peab täna Brüsselis eurosaadikute ees esinedes tõestama, et ta on pädev, Euroopale pühendunud, sõltumatu, omab piisavalt teadmisi transpordiportfelli sisust ja on piisavalt kõneosav. Lisaks soovivad saadikud teada, kas Kallasel on visioon järgnevaks viieks aastaks ja piisavalt koostöövalmidust parlamendiga.

Kallas kiitis seni valdkonnas tehtud tööd ning lubas pidada kinni juba tehtud algatuste põhiväärtustest ning jätkata koostööd EPga. Kallas kiitis ka oma avatuid suhteid parlamendiga ning lubas teha tihedamat koostööd Euroopa Liidu Nõukoguga.

«Vaba liikumine on üks suuremaid vabadusi ja kaasaegne transport aitab sellele kaasa,» lausus Kallas, kelle sõnul tuleb transporditeenuseid edenda nii, et need tooksid eurooplastele kasu.

Kallas tuletas meelde, et transpordisektor on haavatav ning suured mureküsimused on seotud ohutuse ja julgeolekuga.

«Ummikud teedel ajavad kõigil kopsu üle maksa,» ütles Kallas, kes kritiseeris ühistranspordi kvaliteeti. «Transport peab tootma inimestele hüvesid,» märkis Kallas ja kritiseeris ummikuid ja ühistranspordi kvaliteeti.

Tema hinnangul tuleb kõrvaldada tõkked transpordi hea toimimise teelt. «Inimesed toetavad meid, kui transpordi liberaliseerimise kasu mõjutab nende igapäevast elu positiivselt.»

Kallase sõnul on vaja selgelt transpordiregulatsiooni ja õiguslikku raamistikku ning oluline on ka kiirendada intelligentsete transpordisüsteemide kasutuselevõttu, et kindlustada ülemaailme liidriroll selles valdkonnas.

Kallas lubas suurendada ka investeeringuid Euroopa transpordivõrkudesse, kuid möönis, et paljud investeeringud on lühinägelikud.

Seejuures tegi Kallas ettepaneku Euroopa infrastruktuuri investeerimisfondi asutamiseks, rõhutades, et raha ei tohi kaduda väikestele projektidele, vaid keskenduda tuleb olulistele ja üleeuroopalistele ettevõtmistele. 

«Investeeringud strateegiliste infrastruktuuri projektidesse ei ole piisavad,» ütles Kallas hiljem ning lisas, et on liiga palju raha, mis kaob väikestesse projektidesse ja liiga vähe raha, mis kulub oluliste projektide elluviimiseks.

Kallas lubas sellele valdkonnale pühenduda ning kasutada raha paremini, et suunata ressursse tõelistele transpordi- ja innovatsiooniprojektidesse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles