Herkel: Ukraina valimiste võitjat on raske ennustada

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevalmistused Dniprepetrovski ühes valimisjaoskonnas.
Ettevalmistused Dniprepetrovski ühes valimisjaoskonnas. Foto: Reuters / Scanpix

Riigikogu Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) fraktsiooni aseesimehe Andres Herkeli arvates presidendivalimised Ukrainas ühe vooruga tõenäoliselt ei piirdu ja võitjat on väga raske ennustada.


Herkel oli Ukrainas Oranži revolutsiooni ajal kolmel korral vaatlejaks ja kahtedel järjestikustel parlamendivalimistel samuti.

Ta kinnitab oma blogis, et Ukrainas ei valitse kontrollitud demokraatia, vaid avatud olukord, mille lõpplahendust ei tea keegi.

«Jah, suure tõenäosusega tuleb teine voor. Aga kes võidab - ikka ei tea! Mida suudab või kelle kasuks võib oma toetushääled suunata Janukovitši ja Tõmošenko kõrval tähtsuselt kolmandaks kandidaadiks tõusnud Sergei Tigipko?»

Herkeli sõnul ei osata ka seda prognoosida, mis suunas üks või teine kandidaat valimisvõidu korral tegelikult läheb.

Ukraina demokraatia pole suutnud toota seda kvaliteeti, mida talt oranži revolutsiooni järel oodati, nendib poliitik ja lisab, et ta on mõneski valdkonnas lausa ebaõnnestunud.

«Mõneti on Lääs Ukraina ebaõnnestumistest väsinud. Seevastu suures Vene-mõjulises Donbassis, aga ka Krimmis ja mujalgi püütakse inimestele näidata, millist jama tekitab demokraatia nime kandev korralagedus, püüdlused kahtlase Euroopa suunas, vaenulikust NATO-st kõnelemata.»

Küll aga on kõrval Venemaa oma lihtsa ja selge võimumudeliga, Putini-Medvedevi hoolikalt orkestreeritud duett, märgib ta.

Herkeli arvates on Ukraina valimiste põhiküsimus see, kas demokraatlik mudel suudab end inimeste silmis kõigele vaatamata õigustada.

«Inimeste pettumus ja poliitikute vead võivad tuua endaga tagasilanguse mitte lihtsalt Venemaa rüppe, vaid Venemaa arengumudelisse. Vasak-kalda Ukraina vaatab itta ja parem-kalda Ukraina vaatab läände. Nõnda on see olnud juba aastasadu. Ja mõlemad elavad halvasti ja saavad aru, et miski on mäda maa juhtimisel.»

Me ei tea vastuseid Ukraina demokraatia tuleviku kohta ja ilmselt ei too neid ka tänane valimispäev, kirjutab Herkel oma blogis. Ukraina nõuab suurt kannatust ja ilmselt ka aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles