Viisaskandaali «kangelane» sai hakkama kurioosumiga

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vassili Jakemenko avaldused üllatavad isegi Venemaa inimesi.
Vassili Jakemenko avaldused üllatavad isegi Venemaa inimesi. Foto: AP/Scanpix

Vene riigitegelane Vassili Jakemenko, kellele kehtestatud Schengeni viisakeeld sai sügisel Eesti poliitskandaali üheks ajendiks, pälvib kodumaal avalikult imestust, sest kõrge ametiisik promob lääget poplaulukest.



Tegu on Vene räppartisti Timur Junusovi ehk Timati lauluga «Love You», mille sõnad eestikeelses tõlkes algavad «Kutsu mind, kui vajad mind, tulen kohe, et armastada sind».



Jakemenko ametlik kiri, mis on allkirjastatud mullu novembri lõpul, soovitas meediakanalitel «pöörata tähelepanu niisugustele sotsiaalsetele materjalidele ja osutada kaasabi singli levikule».



Venemaa noorsooagentuuri juhtiv Vassili Jakemenko teatab oma kirjas, et poplaul pöörab tähelepanu noore põlvkonna probleemidele ning sobib hästi Venemaal tähistatud noorteaastaga.



Vene portaal gazeta.ru märgib, et pöördumine oli suunatud Venemaa kõigile ametkondadele, et need laulu levikut toetaksid.



Üllatust riigi noorsooameti sellise tegevuse üle väljendas isegi Venemaa tuntud poliitik, suursaadik NATO juures Dmitri Rogozin. Ta riputas koopia dokumendist detsembrikuus veebi ning kommenteeris suhtlusvõrgustikus Twitter: «Olen üritanud pikemat aega taibata, mida teeb valitsuses härra Jakemenko. Nüüd saan aru.»



Jakemenko sai Schengeni sissesõidukeelu Eesti siseministrilt Jüri Pihlilt 2007. aastal pärast pronksöö sündmusi, kui mees asus noorteliikumise Naši toonase liidrina Moskvas isiklikult organiseerima Eesti saatkonna piiramist ning korraldas ka suursaadik Marina Kaljuranna rünnaku pressikonverentsil.



Hiljem sai mees Vene noorsooagentuuri juhiks. Seda ametikohta käsitletakse aga kui valitsuse liikmega võrdsustatud staatust ning Eestis talle kehtestatud Schengeni keeld sai rahvusvahelise kõlapinna.



Siseministeerium keeldus eile erinevatele seadustele viidates vastamast Postimehe küsimusele, kas Jakemenko Schengeni sissesõidukeeld on endiselt kehtiv. Küll nähtub ministeeriumi avalikust sissesõidukeeldude registrist, et Jakemenkole kehtestatud sissesõidukeeld Eestisse kehtib ning on jõus 2017. aastani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles