Paavst Johannes Paulust tappa üritanud türklane vabanes vanglast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehmet Ali Agca 2006. aastal.
Mehmet Ali Agca 2006. aastal. Foto: AFP / Scanpix

1981. aastal paavst Johannes Paulus II tappa üritanud Mehmet Ali Agca vabanes täna Türgi vanglast ning võib lõpuks paljastada, kas atentaadikatse taga oli KGB, nagu Vatikan kahtlustab, kirjutab

The Times

.


52-aastane Agca ütles eelmisel nädalal, et vastab pärast vabanemist kõigile küsimustele mõrvakatse kohta. Vahetult pärast seda, kui ta Vatikanis Peetri väljakul pärast rünnakut 13. mail 1981. aastal vahistati, väitis ta, et tegutses omal algatusel.

Hiljem antud segases tunnistuses viitas ta aga Moskva korraldusel tegutsenud Bulgaaria agentidele, kuid seejärel loobus ta sellest väitest.

Johannes Paulus II kohtus Agcaga Itaalia vanglas 1983. aastal ning andestas talle. Itaalia andis Agcale 2000. aastal armu ning saatis ta Türgisse tagasi, kus ta aga võeti kohe uuesti vahi alla. Ühe ajalehetoimetaja mõrva eest 1979. aastal määrati Agcale kümneaastane vanglakaristus.

Itaalia uurijad on veendunud, et paavsti atentaadikatse tellis Nõukogude Liit, kuna Moskva kartis, et kommunismivastane ülestõus paavsti sünnimaal Poolas tooks kaasa kogu Nõukogude süsteemi kollapsi.

Rünnaku ajal Vatikani välisministrina teeninud kardinal Achille Silvestrini ütles eile, et ka Johannes Paulus oli kindel, et vandenõu sai alguse sovetimaades. Vatikanil «oli mulje, et Agca oli ettur temast palju suuremas mängus ning ei teadnud eriti midagi,» ütles Silvestrini ajalehele La Stampa. «Isegi praegu ma kahtlen, kas ta midagi konkreetset ütleb.»

Agca advokaat Haci Ali Ozhan ütles, et tema klient on saanud kümneid koostööpakkumisi inimestelt, kes mõrvakatsest raamatuid või dokumentaalfilme teha soovivad. Lõpliku otsuse nende osas teeb Agca tema sõnul ühe-kahe kuu jooksul.

End korduvalt messiaks kuulutanud Agca viiakse pärast vabanemist haiglasse, kuna võimud kahtlevad tema vaimses tervises.

Eelmisel nädalal tegi Agca avalduse, milles julgustas «uut Ameerika impeeriumit» maailmas rahu ja demokraatia eest võitlema. «Terrorism on Saatana kurjus. Kõik usundid keelavad ja mõistavad terrorismi hukka. Al-Qaeda on psühhopaatiline kuritegelik natsiorganisatsioon,» seisis avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles