Tšiili presidendiks valitud miljardär lubab kiiret kasvu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sebastian Pinera (keskel) koos abikaasa Cecilia ja poeg Sebastianiga.
Sebastian Pinera (keskel) koos abikaasa Cecilia ja poeg Sebastianiga. Foto: Reuters / Scanpix

Tšiili järgmiseks presidendiks valiti eile napilt miljardär Sebastian Pinera, kes tõotab Ladina-Ameerika kõige stabiilsemat majandust pärast 20 aastat väldanud vasakpoolsete võimu igal aastal vähemalt kuue protsendi võrra kasvatada.


Pinera kogus eilses presidendivalimiste teises voorus ligi 52 protsenti häältest. Tegemist on esimese korraga, mil parempoolsed pärast Tšiilit aastatel 1973-1990 valitsenud kindral Augusto Pinocheti diktatuuri lõppu vasaktsentristidelt võimu võtavad, kirjutas

Reuters

.

Harvardi haridusega ärimagnaat alustab oma nelja-aastast ametiaega 11. märtsil.

Pinera võit vasakpoolsete kandidaadi, ekspresident Eduardo Frei üle on märkimisväärne, kuna Lõuna-Ameerika riikides, alates Venezuelast ja lõpetades Brasiiliaga, domineerivad vasakpoolsed riigijuhid.

Tšiilil on Lõuna-Ameerika üks kõrgemaid sisemajanduse kogutoodanguid ühe inimese kohta ning on pärast Pinocheti sõjaväelist diktatuuri olnud demokraatlik ja stabiilne riik. Tšiilit peetakse ka Ladina-Ameerika vähim korruptiivseks riigiks, kirjutas BBC.

Sel kuul sai Tšiilist esimene Lõuna-Ameerika riik, mis liitus maailma enim arenenud maade klubi OECDga.

Pinera on lubanud, et tema ametiajal ulatub majanduskasv igal aastal kuue protsendini ning tema valitsus loob miljon uut töökohta - seda riigis, kus tööjõud on väiksem kui üheksa miljonit. See, kas ta oma uljast lubadust täita suudab, sõltub suuresti riigi peamise ekspordiartikli vase hinnast, mis annab üle poole Tšiili eksporditulust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles