Suurbritannia suurimad joodikud elavad Šotimaal

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pint õlut.
Pint õlut. Foto: PA Wire Press / SCANPIX

Keskmine šotlane kummutab kõrist alla 25 protsenti rohkem alkoholi kui keskmine inglane või waleslane, vahendab The Irish Times Briti tervishoiuameti uuringut.

 

Oma edumaad joomises on šotlased võrreldes teiste Suurbritannia elanikega viimasel viiel aastal märkimisväärselt kasvatanud. Seda ennekõike tänu asjaolule, et Walesi ja Inglismaa rahvas on hakanud vahepealse aja jooksul vähem jooma.

Keskmine täiskasvanud šotlane joob aastas ära sellise koguse alkoholi, mis võrdub 46 pudeli viina või 537 pindi (305 liitri) õlle või 130 pudeli veiniga. Irish Times nendib, et arvestades, et osa viiest miljonist šotlasest ei tarbi kangemat kraami üldse, tarbivad need, kes joovad, tegelikult keskmisest veel märkimisväärselt rohkem alkoholi.

Need näitajad omakorda peegelduvad ka rahva tervises, kuritegevuses, kaotatud tööpäevades ja sotsiaalsetes probleemides. Näiteks maksatsirroosi esinemissageduselt on Šotimaa üks maailma hullemas olukorras riike. See tõbi läheb neile aastas maksma keskmiselt 3,5 miljonit naela (umbes 62 miljonit krooni).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles