Türkmenistan võtab kurikuulsa pöörleva ausamba maha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1998. aastal püstitatud Neutraalsuse Kaar Ašgabatis.
1998. aastal püstitatud Neutraalsuse Kaar Ašgabatis. Foto: Reporters / Scanpix

Türkmenistan eemaldab lähiajal riigi pealinnast endise diktaatori ajal püstitatud ausamba, mida peetakse tema veidrate ekstsesside sümboliks.


Riikliku ajalehe Neutraalne Türkmenistan teatel loobutakse Ašgabati kohal kõrguvast tohutust «Neutraalsuse Kaarest», mille tipus asub endise riigijuhi Saparmurat Nijazovi kuldkuju, mis mootori abil pöörleb ja alati päikese poole vaatab.

«Türkmenistani president Gurbangulõ Berdõmuhhamedov on allkirjastanud korralduse, milles Türgi ehitusfirmale Polimeks antakse ülesanne selle aasta märtsis lahti monteerida 75-meetrine Neutraalsuse Kaar,» vahendas AFP ajalehe teadet.

Polimeks püstitab järgmiseks aastaks Türkmenistani tähtsaimale välispoliitilisele põhimõttele ehk neutraalsusele pealinna Ašgabati lähistele uue monumendi, mis saab olema koguni 95 meetri kõrgune, kuid Nijazovit sellel enam ei kujutata.

Kesk-Aasias asuvat Türkmenistani kuni oma ootamatu surmani 2006. aastal valitsenud Nijazov rajas maailma ühe veidraima isikukultuse. Ta kirjutas mitmeid raamatuid, mille ta kodanikele kohustuslikuks lugemiseks kuulutas, ning lasi vaesunud riigis enda auks lugematuid monumente püstitada.

2007. aastal võimule tulnud Berdõmuhhamedov on lubanud reforme, kuid kriitikute sõnul on seni ellu viidud muutused pigem kosmeetilised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles