Massachusettsi valijad võivad täna otsustada Obama reformide saatuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Demokraat Martha Coakley.
Demokraat Martha Coakley. Foto: Buzzfoto / Scanpix

USA Massachusettsi osariigi elanikud valivad täna oma uut senaatorit ning võivad seeläbi anda surmahoobi president Barack Obama ambitsioonikale reformikavale.


Erivalimise tingis senaator Edward Kennedy surm mullu augustis ning ehkki Massachusettsit peetakse praeguse võimupartei üheks tugevaimaks kantsiks, peavad vaatlejad vabariiklase Scott Browni šansse täna demokraat Martha Coakley omadest märksa paremaks, kuna enamik sõltumatuid valijaid eelistavad Browni.

Browni võit tähendaks, et seni 100-liikmelises senatis 60:40 ülekaalu omavad demokraadid jäävad ilma oma 60. kohast ehk «superenamusest», mis on neil seni lubanud vabariiklaste venitamistaktikat vältida. Kuna enne novembrikuiseid vahevalimisi on kaalul nii Obama ajalooline tervishoiureform kui ka ambitsioonikas energiaeelnõu, sõltub tänasest valimistulemusest rohkem kui tavaliselt.

Kahe viimase arvamusküsitluse kohaselt on Brownil 51-52 protsendi ning Coakleyl 43-46 protsendi valijate toetus. Samas näitas kolmas küsitlus, et mõlemad kandidaadid lõpetavad tasavägiselt.

Ka Obama sõitis pühapäeval vaatamata Haiti maavärina järel puhkenud kriisile Bostonisse, et demokraate valimiskastide juurde meelitada.

2008. aasta valimistel hävitava kaotuse osaliseks saanud vabariiklased usuvad, et suudavad tänavu teha comeback'i ning demokraadid on hirmul, kirjutas AFP.

Kui demokraadid jäävad oma 60. kohast senatis ilma, võib Obama tähtsaim reform jäädagi vastu võtmata, sest ka vahevalimistel on vabariiklastel head šansid mitmed senatikohad tagasi võita. Nii on demokraadid juba võimaliku kaotuse korral hakanud ette valmistama tervishoiueelnõu kiiret vastuvõtmist, kuid ilmselt vaidlustaksid vabariiklased seejärel seaduse legitiimsuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles