Vabariiklaste võit Massachusettsis seab Obama reformid ohtu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariiklane Scott Brown hoiab pärast valimisvõitu käes ajalehte Boston Herald.
Vabariiklane Scott Brown hoiab pärast valimisvõitu käes ajalehte Boston Herald. Foto: Reuters / Scanpix

USA vabariiklased on saavutanud ajaloolise võidu, kui nende kandidaat Scott Brown võitis eile peetud Massachusettsi osariigi senativalimise. Kuna demokraadid jäävad nüüd senatis ilma oma superenamusest, muutub president Barack Obama reformikava vastuvõtmine ebatõenäoliseks.


Mullu augustis surnud Edward Kennedy kohale peetud erivalimisel kogus Brown 52 protsenti häältest, demokraat Martha Coakley sai 47 protsenti häältest, vahendas AFP.

Demokraadid ei eeldanud pikka aega, et USA üheks liberaalseimaks osariigiks peetavas Massachusettsis vabariiklastel üldse mingit šanssi oleks, kuid Brown keskendus võimupartei poliitika kritiseerimisele ning võitis sellega sõltumatute valijate hääled.

Vaatlejate sõnul valmistab demokraatide kaotus suuri probleeme täna oma esimese ametiaasta täitumist tähistavale Obamale.

Browni võit tähendab, et seni 100-liikmelises senatis 60:40 ülekaalu omanud demokraadid jäävad ilma oma 60. kohast ehk «superenamusest», mis on neil lubanud vabariiklaste venitamistaktikat vältida.

Esimeseks ohvriks saab ilmselt Obama tervishoiukava, mille vastuvõtmine USA Kongressis praegu edasi on lükkunud. Brown on lubanud ravireformi vastu hääletada, mis tähendab, et demokraadid peavad vabariiklaste häälte saamiseks tegema neile suuri järeleandmisi.

Valge Maja tunnistas, et Coakleyle pühapäeval Bostonisse toetust avaldama sõitnud Obama oli naiskandidaadi ebaedu üle üllatunud ja frustreerunud, kuid tõrjus vaatlejate väitlejaid, et tegemist oli referendumiga Obama poliitikale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles