Eestlane Haitil: järeltõuge kõigutas terminali

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast maavärinat elavad inimesed lageda taeva all. Foto Jacmelis asuvast laagrist.
Pärast maavärinat elavad inimesed lageda taeva all. Foto Jacmelis asuvast laagrist. Foto: AFP / Scanpix

Haiti taastamistöödel osalev Eesti päästemeeskonna liikme Gert Tederi sõnul oli tänast 6,1-magnituudilist järeltõuget pealinna lennuväljal hästi tunda, õnneks see enam uusi purustusi juurde ei toonud.

Port-au-Prince'i lennuväljal töötav Teder rääkis, et järeltõuget oli tunda - terminalihoone hakkas äkki rappuma. «Sellega kaasnes iseloomulik müra ja kõik hakkas kõikuma. Ma olin sel ajal lennukite parklas,» kirjeldas päästetöötaja Postimees.ee'le.

«Ega mingeid emotsioone ei jõua tekkida. Olles hoones sees, on ainult üks mõte - ruttu välja!» Port-au-Prince'i lennuvälja terminal on varisemisohtlik, päästetöötajate kontor on aga kergmetallist osas. «See on kontrollitud ja tunnistatud ohutuks, kuigi kindel ei saa millelegi olla,» tõdes Teder.

Järeltõuke tekitatud uutest purustustest veel infot ei ole. Teder märkis, et uusi inimohvreid loodetavasti ei tekkinudki, sest inimesed ei maga hoonetes - ollakse õues.

«Abitööd hoogustuvad üha enam ja enam. Kohalikud inimesed naasevad tagasi tööle ja asjad liiguvad. Eile oli meie lennuväljal üle saja lennu - ja see on Tallinna lennujaama mõõtu lennuväli,» tõi ta võrdluse. «Väga-väga tihe on see liiklus siin.»

Pidevalt tegelevad abiandjad kasvava ohuga, et kütus võib riigis otsa saada, kuna tarbijaid on palju, aga sadamad on purunenud ega võimalda juurde tarnida. Tederi sõnul püütakse kütust säästa, aga kuna humanitaartööd käivad suure hooga, kulub see paratamatult siiski.

Mida tähendaks kütuse otsalõppemine, kirjeldas mees: «Kujutage ette Tallinna ühel momendil ilma ühegi autota ja inimesi proovimas tööle, kooli ja koju jõuda.»

Küsimusele, kus eestlased viibivad väljaspool tööaega, vastas Teder: «Mul ei ole sellist terminit nagu «väljaspool tööaega». Eile sain esimesed kolm tundi ametlikku puhkust.»

Abitöötajad magavad, kus juhtub - kas terminali põrandal või päästemeeskondade baaslaagris telgis. «Tingimused on väga askeetlikud,» tõdes päästemeeskonna liige.

Ühendriikide Geoloogiakeskuse (USGS) andmetel leidis Haitil tänane maavärin aset kell 6.03. Selle epitsenter asus 42 kilomeetrit Jacmeli linnast läänes ja 22 kilomeetri sügavusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles