Islamiviha viis Hollandi poliitiku kohtusse

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geert Wilders kohtus.
Geert Wilders kohtus. Foto: Reuters / Scanpix

Parempopulistliku Hollandi Vabaduspartei (Partij voor de Vrijheid - PVV) juht Geert Wilders, kes on islamit võrreldnud natsismiga, pidi rassismile ärgitamise tõttu astuma Amsterdami kohtu ette.


46-aastast parlamendisaadikut oli kohtu ette toetama kogunenud umbes 200 toetajat, kellest osa saabus Hollandisse Belgiast ja Saksamaalt, vahendas AFP.

Wilders, kes ülemöödunud aastal avaldas internetis oma 17-minutilise lühifilmi «Fitna», milles ta samastas islamit vägivallaga ja koraani Adolf Hitleri kurikuulsa teosega Mein Kampf, ütles kohtuprotsessi kommenteerides, et tegemist on poliitilise protsessiga.

Wildersit süüdistatakse viies kuriteopunktis, mis puudutavad usulist solvamist ja moslemite-vastase vägivalla õhutamist. Wilders on väidetavalt nimetanud Maroko noori vägivaldseteks, nõudnud koraani lugemise keelustamist ning ulatusliku sissesõidukeelu kehtestamist immigrantidele.

Süüdimõistmise korral ootab Wildersit kuni üheaastane vanglakaristus.

PVV islamivastasus on viimastel aastatel aina tugevnenud, partei nõuab moslemite sisserännu keeldu ja mošeede ehitamise peatamist. Pärast Šveitsis möödunud aastal toimunud referendumit teatas PVV, et ka hollandlased soovivad minarettide üle hääletada.

Muu hulgas on Wildersil surmaähvarduste tõttu ööpäevaringne kaitse ja talle on kehtestatud sissesõidukeeld Suurbritanniasse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles