Tiananmeni tudengijuht mõisteti vangi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zhou Yongjuni tüdruksõber Zhang Yuwei Zhou pildiga.
Zhou Yongjuni tüdruksõber Zhang Yuwei Zhou pildiga. Foto: AFP / Scanpix

Hiina Rahvavabariigi pealinnas kahe aastakümne eest puhkenud tudengirahutuste endine liider Zhou Yongjun mõisteti üheksaks aastaks pettuse eest vangi.


Lisaks vanglakaristusele määras edelapoolse Sichuani provintsi kohus mehele 80 000 jüääni (130 000 krooni) suuruse rahatrahvi, vahendas AFP.

«Me kaebame edasi,» kinnitas Zhou advokaat, kes ei soovinud juhtumit lähemalt kommenteerida, kuid avaldas lootust, et tal õnnestub tõestada oma kliendi süütust.

Pekingi tudengite autonoomse liidu kunagine juht Zhou vahistati vaid mõned nädalad enne meeleavalduste verise mahasurumise aastapäeva 2008. aastal, kui ta üritas Hong Kongi kaudu Hiina Rahvavabariigi põhiaalale siseneda.

Zhou oli juuratudeng, kes aitas organiseerida massiliikumist, mis nõudis Hiinas demokraatlikke reforme.

1989. aasta juuni alguses surus aga sõjavägi Pekingi südameks oleval Tiananmeni (Taevase Rahu) väljakul meeleavaldused jõuga maha. Selles veresaunas hukkus ametlikel andmetel sadu, kinnitamata info kohaselt aga isegi tuhandeid inimesi.

Pärast aastatepikkust vangistust põgenes tudengijuht 1993. aastal USAsse, kust ta üritas kodumaale naasta juba 1998. aastal. Ent siis mõisteti ta veel kolmeks aastaks «ümberkasvatusele tööle» ning mees läks alles 2002. aastal USAsse tagasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles