Hiina ei lase tuntud soome režissööri olümpiale

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina paramilitaarsed korravalvurid kandmas suurt punalippu Pekingi olümpiastaadioni ees.
Hiina paramilitaarsed korravalvurid kandmas suurt punalippu Pekingi olümpiastaadioni ees. Foto: SCANPIX

Soome filmitegijale Arto Halonenile ei antud viisat Hiinasse olümpiamängudele sõitmiseks, sest Pekingile ei meeldi tema film tiibetlaste ühest vaimsest juhist.

Halonen arvas, et saatuslikuks sai just tema dokumetalistlik töö budistide usujuhist karmapa-laamast, milles tõdeti muu hulgas, et kommunistlik režiim ei austa inimõigusi ja kasutab usujuhti poliitilistes huvides ära, vahendas AFP.

Hiina Rahvavabariigi saatkonnast Helsingis põhjendati viisaandmisest keeldumist uudisteagentuurile tehniliste põhjustega, sest taotluse kohta polevat saabunud võimudelt vastust.

Helsingin Sanomat sai aga viisaosakonnast teada, et režissöör on varem Hiinas käinud ja ei tohi seaduse järgi enam sinna tagasi minna.

«Mulle tundub, et nende vaatepunktist olen ma rikkunud seadusi. Minu kuritegu seisneb selles, et ma kaitsesin tiibeti ja hiina rahva inimõigusi,» märkis filmitegija ise.

Halonen pidas olukorda absurdseks, kuna tema eest esitas viisataotluse Soome olümpiakomitee juba juunis ning täna sai ta passi tühjalt tagasi. Saatkonda helistamisel ei olevat keegi tahtnud ka midagi selgitada ning mehe enda arvates ilmselt otsust ei muudeta.

Soomlase kümne aasta eest valminud dokumentaalfilm «Karmapa – kaks jumalikku teed» pälvis Euroopa Liidu humanitaarauhinna. Hiljem tegi ta sellele ka järje, milles meenutas filmi tegemist Tiibetis ja seda, kuidas Hiina võimud palusid tal osa materjalist välja jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles