Europarlament nõudis Hiinalt dissidendi vabastamist

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liu Xiaobo.
Liu Xiaobo. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Parlament kutsus Hiina Rahvavabariigi võime üles viivitamatult vabastama inimõiguslane Liu Xiaobo.


Europarlament avaldas solidaarsust Liu rahumeelsele tegevusele ning mõistis hukka tema kohtuliku tagakiusamise, vahendas AFP.

Parlamendi resolutsiooni kohaselt varjutavad Hiina-ELi kahepoolsed kaubandus- ja majandussuhted demokraatlike reformide, inimõiguste austamise ning õigusriigi põhimõtete kandvad ideed. EL on seejuures Hiina suurim kaubanduspartner.

Möödunud aastal määras Pekingi kohus juhtivale teisitimõtlejale riigivõimu õõnestamisele õhutamise eest 11 aastase vanglakaristuse.

Ülemöödunud aastal kirjutas Liu ühena esimestest alla poliitilistele reformidele kutsuvale manifestile Harta 08, mis oli koostatud Tšeshhi ekspresidendi Vaclav Haveli legendaarse Harta 77 eeskujul.

Kunagine ülikooli kirjandusprofessor Liu on istunud vangis seoses osalemisega 1989. aasta Taevase Rahu väljaku meeleavaldustel.

Euroopa Parlamendi hinnangul on Pekingi võimud suurendanud aktivistide üle järelvalvet, kiusavad neid taga või panevad neid vangi, et vältida nende tegevust inimõigustega seotud probleemidele viitamisel.

Ühtlasi soovis europarlament, et Liu küsimust arutataks järgmisel Hiina-ELi tippkohtumisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles