TÜ sotsiaalpsühholoogid: «vene hinge» ei ole olemas

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa jalgpallifännid.
Venemaa jalgpallifännid. Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS

Tartu Ülikooli (TÜ) teadlased jõudsid representatiivse sotsiaalpsühholoogilise uuringu põhjal järeldusele, et mingit vene inimese stereotüüpi või erilist «vene hinge» ei eksisteeri.

Seda arvamust põhjendasid nad Tartus toimunud Euroopa 14. isiksusepsühholoogia konverentsil, millel osales umbes 300 teadlast 41 riigist, vahendas ERR Novosti venekeelset «Aktuaalset kaamerat».

Uurimuses osales 40 Venemaa kõrgkooli. Küsitleti 11 000 inimest kogu Venemaalt Kamtšatkast Karjalani ning kõik küsitletud olid etnilised venelased.

TÜ professori Jüri Alliku sõnul näitas uurimus, et vene inimene on nii geneetilisel kui ka isiksuslikul tasemel väga sarnane teiste maailma rahvastega, kuigi Dostojevski ja Solženitsõn pidasid vene rahvust unikaalseks.

«Mulle tundub, et see on ka poliitilises mõttes selge ja tähtis teade,» ütles professor Allik. «Näiteks on puhas demagoogia õigustada mingit poliitilist süsteemi sellega, et vene rahvas on säärane, või et demokraatia ja teised läänelikud eluvormid on venelasele vastunäidustatud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles